Hlavní obsah

Severočeský politik léta popíral otcovství, teď je má určit test DNA

Právo, Radim Vaculík

Začalo to jako banální příběh. Ženatý podnikatel a vlivný místní politik začal se svou o třicet let mladší asistentkou o Vánocích 2010 vztah. Nějakou dobu dokonce společně bydleli, jenže ona chtěla dítě a pokusy o přirozené otěhotnění opakovaně ztroskotaly. To zřejmě vedlo nakonec k rozchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jenže začátkem roku 2012 přišla změna. Jak Právu řekla dotyčná žena, jejíž jméno redakce zná, Jiří Zelenka (60), podnikatel a regionální politik na Ústecku, kde působí ve vedení hnutí Severočeši.cz, za něž letos kandidoval v krajských volbách, jí opět nabídl, že by se mohli pokusit o dítě.

Když to znovu nevyšlo přirozeně, dohodli se na umělém oplodnění. „Bylo to z jeho vůle, to on s tím přišel, že chce mít se mnou dítě. Myslela jsem si, že se mnou chce zase být,“ vzpomíná žena.

Prý ji jen doprovázel

Na jedné klinice na severu Čech úspěšně počala hned po prvním pokusu. Muž se podle ní předtím opakovaně zúčastnil různých vyšetření a testů, podepisoval řadu dokumentů včetně souhlasu s použitím spermií. Po porodu holčičky na jaře 2013 však odmítl, aby jeho jméno bylo uvedené v rodném listu v kolonce „otec“.

Začaly spory o alimenty a v červnu 2014 podala matka žalobu na určení otcovství. Okresní soud v Mostě případ začal po různých odkladech řešit až v srpnu loňského roku.

Nejprve klinika tvrdila, že došlo ke krádeži, následně ztrátě a poté k poškození dokumentace při havárii
Eva Ondřejová, advokátka ženy

Politik u soudu popřel, že by byl otcem dnes již tříleté holčičky. Nebyl prý ani dárcem spermatu. Na kliniku podle svých slov ženu jen doprovázel a následně za ni zaplatil náklady umělého oplodnění.

Soud si tedy vyžádal z kliniky zdravotní dokumentaci matky. Ale právě originální materiály z genetického centra záhadně zmizely a s nimi i důkazy o otcovství.

„Nejprve klinika tvrdila, že došlo ke krádeži, následně ztrátě a poté k poškození dokumentace při havárii vodovodního potrubí. Zarážející na tom je, že se dokumentace prokazující otcovství ztratila až poté, co soud kliniku vyzval k předložení dokumentů nezbytných k určení otcovství,“ konstatuje ženina advokátka Eva Ondřejová.

Soud tedy sice nezískal originální dokumenty, nicméně i díky svědectvím lidí z ženina okolí a některých zaměstnanců kliniky, z nichž minimálně jedna sestra Zelenku poznala, určil ho loni v srpnu rozsudkem za otce.

Testy DNA odmítal

Jenže ten se odvolal a nadřízený ústecký krajský soud pak loni v prosinci verdikt zrušil s tím, že je potřeba zajistit jednoznačný důkaz o otcovství. Tím měly být testy DNA.

Vzorky měl soudní znalec zajistit stěrem z úst pomocí vatových tyčinek.

To však politik odmítl podstoupit s tím, že by došlo k zásahu do jeho osobní integrity, a tím i k porušení Listiny základních práv a svobod. Okresní soudkyně mu za to uložila pořádkovou pokutu padesát tisíc korun.

Poukázala přitom na nález Ústavního soudu z roku 2008 v podobném sporu, podle kterého v řízení o určení otcovství i vzhledem k zájmům dítěte musí žalovaný odběr DNA strpět.

Ani s tím ale muž nesouhlasil a podal odvolání, o kterém dosud ústecký krajský soud nerozhodl. A tak nyní po více než dvou letech soudních tahanic a v době, kdy je dceři tři a půl roku, není oficiálně o jménu jejího otce stále rozhodnuto.

Okresní soud alespoň předběžným opatřením uložil hned na začátku sporu žalovanému platit matce na dítě pět tisíc korun měsíčně, což podnikatel nerozporoval a pravidelně tuto částku platí. „U soudu řekl, že z velké lásky ke mně,“ komentuje to matka dítěte.

Soudem určeného znalce nechtěl

Právo se opakovaně snažilo zhruba tři týdny telefonicky a také osobně celý případ se Zelenkou probrat.

Ten nejprve sdělil, že nic komentovat nebude a ať si redakce napíše, co chce, že ji hned poté zažaluje. Nakonec souhlasil s osobním setkáním, které však zrušil s tím, že už je to bezpředmětné.

„Včera (ve čtvrtek) jsem byl na DNA a vyřídil jsem si to, protože s tím nemám žádný problém. Byl jsem v nejlepší laboratoři v Čechách, ale žádné další informace vám podávat nebudu,“ řekl v pátek Právu do telefonu.

Na dotaz, zda výsledky následně odevzdá soudu, odpověděl, že to už je jeho věc, a odmítl reagovat i na otázku, proč se testům tři čtvrtě roku vyhýbal. Podle ženy by ale takto provedený a analyzovaný odběr mohl být problematický. Soud by jej nemusel uznat, protože na určení otcovství už vybral konkrétního znalce, u kterého však Zelenka test nepodstoupil. Příběh tedy zatím nekončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám