Hlavní obsah

Sobotka žádá britskou premiérku o zásah proti nenávistným útokům

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal v telefonickém rozhovoru britskou premiérku Theresu Mayovou o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí EU. Úřad vlády to oznámil ve čtvrteční tiskové zprávě. Podle Sobotky se množí i nenávistné útoky na Čechy, jedním z nich je podle něj i vražda Čecha minulý týden v Londýně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Nevraživost a násilí jsou namířeny rovněž proti Čechům, kteří na ostrovech žijí a pracují. Bohužel jeden z těchto útoků dopadl tragicky smrtí českého občana," sdělil. "Pro českou vládu je nepřípustné, aby byli Češi napadání z důvodu svého původu a bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie. Proto jsem britskou premiérku požádal, aby mě informovala, jaká opatření její vláda přijme, aby se tyto nenávistné útoky neopakovaly," doplnil.

Jednatřicetiletý Čech zemřel v Londýně, když ho napadlo několik mladíků po předchozí hádce v restauraci. Londýnská policie pak zatkla tři muže a jednoho z nich obvinila z vraždy. [celá zpráva]

O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům v Británii nyní hovoří média, ale i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie. České ministerstvo zahraničí ale krátce po vraždě Čecha v Londýně uvádělo, že tento útok nepovažuje za politicky motivovaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám