Hlavní obsah

ČSSD se po zásahu na krajském úřadu v Hradci obává voleb

Právo, kab

Po čtvrtečním zásahu policie na krajském úřadu v Hradci Králové je nálada uvnitř ČSSD na bodu mrazu. Zvláště v kraji se sociální demokracie obává, že kauza ji výrazně poškodí ve volbách, které jsou již za dva týdny. Vedení strany situaci za celý den nekomentovalo.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc

Článek

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala ve čtvrtek na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje a zajímala o tendr na rekonstrukci nemocnice v Náchodě za 1,3 miliardy korun. Nikdo však dosud zadržen ani obviněn. [celá zpráva]

Detektivové zasahovali na úřadu od čtvrtečního rána až do páteční půl páté ráno, celkem zhruba 20 hodin.

„To víte, že to vrhá stín na celou kandidátku. Ale věřím, že se to vysvětlí, že je to nedorozumění,“ řekla Právu starostka Kopidlna Hana Masáková, která kandiduje do vedení kraje ze šestého místa.

V sociální demokracii se podle ní neřeší, že by politiky, o které se policie zajímá – tedy hejtmana Lubomíra France a radní Josefa Táborského, Janu Třešňákovou a Josefa Dvořáka – z kandidátky chtěli vyškrtnout. To může zmocněnec strany uskutečnit až do 7. října do 14 hodin, tedy do začátku voleb. Stejně tak mohou kandidáti odstoupit sami.

Orgány činné v trestním řízení jsou ze zákona nezávislé. Policie ví, že je citlivá doba. Asi mají důvody, které vyhodnotil vyšetřovatel jako nezbytné z hlediska časové prodlevy.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Kandidátku vede proděkan filozofické fakulty z Hradce Králové Jiří Štěpán. Franc figuruje na osmém místě. Táborský navíc obhajuje i své křeslo v Senátu.

Policie nezasahovala poprvé

Podobně jako Táborský, který mluví o „perfektním načasování“ a o tom, že zásah zhatí jeho práci, to vnímají i další politici ČSSD. „Jsem naštvaný. Celá práce se může hodit do koše,“ uvedl pro Právo další z kandidátů, který si nepřál být jmenován.

Pardubický hejtman Martin Netolický se však neobává, že by se kauza ČSSD dotkla ve volbách celorepublikově. „Orgány činné v trestním řízení jsou ze zákona nezávislé. Policie ví, že je citlivá doba. Asi mají důvody, které vyhodnotil vyšetřovatel jako nezbytné z hlediska časové prodlevy,“ řekl.

Policejní zásah není prvním ve vedení některého z krajů. V říjnu 2015 policie obvinila olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila v kauze Vidkun. Nyní už nekandiduje. Obviněn je liberecký hejtman Martin Půta za Starosty, jenž mandát obhajuje. Nepravomocně byl odsouzen středočeský exhejtman David Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám