Hlavní obsah

Babiš: KSČM nelze stále ignorovat

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO by v případě úspěchu v krajských volbách mohlo uvažovat o koalicích s KSČM. Uvedl to v neděli v debatě na TV Prima ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš s tím, že komunisty nelze ignorovat. Poslanec Leoš Heger (TOP 09) uznal, že mezi představiteli KSČM jsou rozumní lidé, podle něj ale některé návrhy komunistů zpochybňují polistopadový vývoj, jako referendum o vystoupení z NATO, což považuje za nebezpečné.

Foto: Prima FTV

Andrej Babiš v nedělním pořadu Partie

Článek

„Pokud je strana ignorována, i když ji volí 15 procent lidí, nelze se tvářit, že jejich hlas nemá žádnou váhu,“ řekl lídr ANO s tím, že krajské koalice ČSSD a KSČM jsou poměrně běžné.

Do vládní koalice s komunisty by ale Babiš nešel. „Pan Kalousek uvažoval i o vládě s ČSSD s podporou komunistů. Určitě vylučuji, že bychom šli s komunisty do vlády. Pokud mi demokratické strany zakazují jít do politiky, komunisté mi by znárodnili Agrofert,“ dodal lídr ANO.

Na dotaz, zda by s nimi jednal po sněmovních volbách o tiché podpoře vládě nebo o podpoře některých zákonů, Babiš přímo neodpověděl.

„Nerozumím, proč bychom nemohli vyjednávat se všemi. Je to o slušných lidech,“ podotkl. Uvedl, že by s poslancem Hegerem, který v Královéhradeckém kraji je lídrem TOP 09, by o koalici vyjednával. „S Kalouskem a KSČM o vládě vyjednávat nebudu,“ řekl Babiš.

Komunisté zpochybňují vývoj po roce 1989, míní Heger

Podle Hegera situace nutí politiky s komunisty i přes těžkou minulost jednat. „Na druhou stranu musím říci, že mezi komunisty v parlamentu, krajích, městech a obcích jsou lidé schopní, pracovití a říkají docela rozumné věci,“ uznal poslanec s tím, že největší dilema je to pro soc. dem., obzvlášť kvůli tomu, jak se KSČM začíná profilovat v zahraniční politice.

„Dnes říkají věci, zpochybňující polistopadový vývoj v Česku, jako návrh o referendu o vystoupení z NATO. To není vývoj na trajektorii, kam směřuje euroatlantická civilizace. TOP 09 je zásadně proti zpochybňování vývoje a návratu zpátky k bývalému Sovětskému svazu,“ dodal.

Babiš prý našel v rozpočtu financí 3,5 miliardy korun na valorizaci důchodů o 300 korun měsíčně od ledna příštího roku. Jak informovala ČTK, návrh na navýšení předloží vládě. O 300 korun chce přilepšit penzistům i sociální demokracie, dosavadní koaliční dohoda nicméně hovořila pouze o navýšení o 200 korun. Podle Babiše ho k nižší částce dotlačili koaliční partneři. Dodal, že navýšení důchodů pro příští rok 2017 o 300 korun avizoval letos v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám