Hlavní obsah

Bohuslav Sobotka: Zarazili jsme Babišovi doping

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že je zpřísnění podmínek pro podnikání členů vlády jasná věc. Nemyslí si, že by měl zákon, takzvaný Antibabiš, ohrozit fungování koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sněmovna ve středu schválila zákon o střetu zájmů, takzvaný Antibabiš. Zakazuje členům příštích vlád vlastnit podíl v rozhlasových, televizních nebo tištěných médiích...

Klíčové však na tom zákoně je, že se podařilo prosadit prohlášení o majetku veřejných funkcionářů, které budou podávat při nástupu do veřejné funkce. To je požadavek, který se tu dlouhá léta nedařilo prosadit, a nyní byl schválen. Bude zřízen jednotný rejstřík, kde bude možné dohledat všechna prohlášení, která se týkají střetu zájmů, vedlejších příjmů veřejných funkcionářů.

Zákon zavádí opatření, aby firmy, v nichž má člen vlády 25 a více procent, nesměly dostávat dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky. Takže dosud mohly podle vás firmy ministrů dotace atd. zneužívat?

Zpřísnili jsme podmínky pro podnikání členů vlády a já si myslím, že je to samozřejmá a normální věc. Překvapilo mě, jaká se tu rozvinula diskuse o tom, zda ministr má, či nemá podnikat. Ministr je u rozhodování o pravidlech. Ministr financí je u řízení daňové správy. Člen vlády disponuje množstvím informací, účastní se jednání nad celou řadou otázek.

Kdyby bohatí lidé vstupovali do politiky a respektovali určitá nepsaná pravidla, tak bychom zákon zpřísňovat nemuseli. Oni nepsaná pravidla nerespektují.

Pokud jsou jejich podnikatelské aktivity moc široké, tak se ani nedá dohlédnout, jestli někde využili výhodu, nebo ne. Pokud má někdo stovky firem, jak to chcete ohlídat? Když se někdo stane členem vlády a vlastní média, jak vůči němu mohou ta média vykonávat kontrolu politické moci? Zákon je adekvátní reakce, jak se proměňuje demokracie. Zákony musí reagovat na to, jak se mění společenské vztahy.

Ale šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše jste vzal do vlády dobrovolně. Teď to vypadá, že považujete za chybu, že ve vládě je.

My jsme vycházeli z výsledků voleb a podobnosti programu. Z pohledu ČSSD to chyba nebyla, protože prosazujeme program, kvůli kterému nás lidé zvolili. Česká republika má stabilní vládu, je v dobré hospodářské situaci a má slušnou pověst. Ale nemůžeme se tvářit, že není problém, když někdo koncentruje politickou, ekonomickou a mediální moc. Může to znamenat poruchy fungování demokratického systému a může to znamenat vyřazení pojistek, které by měly v demokracii fungovat.

I když Babiš na někoho svá média převede, neznamená to, že je přestane ovládat. Možná to jen situaci pro voliče a čtenáře zneprůhlední.

Jakékoliv přerušení přímých vazeb mezi vrcholnými ústavními činiteli a mediálním světem je dobré. Možná ten zákon není ten nejdokonalejší na celém světě, ale je to v každém případě uvážlivá a solidní snaha nastavit lepší pravidla pro fungování demokracie. A to, že zákon podpořilo 135 poslanců napříč politickým spektrem, ukazuje, že si problém uvědomují nejen ČSSD a lidovci, ale i opoziční politické strany.

Není nefér vyloučit z veřejných zakázek firmy kvůli podílu ministra? Co když by právě ony nabídly nejlepší nabídku pro stát?

Bavíme se o tom, co je dohledatelné a co zjistitelné. V okamžiku, když jste v centru moci, členem vlády, máte informace, které vaši konkurenti nemají. Kdo dohledá, že ten ministr tyto informace nepoužije ve svých podnikatelských aktivitách?

Jsem velkým stoupencem toho, aby byly ty světy oddělené. Aby byl oddělen svět politiky, podnikání a svět médií. Samozřejmě že mezi těmi světy musí existovat komunikace a kontrola. Média musí kontrolovat politiky. V okamžiku, kdy politici budou média vlastnit, jak tu nastavíme normální prostředí pro politickou soutěž? To je prostě doping.

Pokud jste podnikatel a hlásíte se do veřejné zakázky a proti vám stojí firma ministra, jenž má k dispozici ohromné množství informací, které vy nemáte – to není rovné podnikatelské prostředí.

Zákon ještě musí projít Senátem a musí ho podepsat prezident. Co když ho Miloš Zeman vetuje? Budou poslanci stát pevně za svým a přehlasují ho?

Pevná většina je dána pevným postojem soc. dem. Jsme nejsilnější poslanecký klub a dokázali jsme hlasovat jednotně. Vytvořili jsme základ pevné většiny a nemyslím si, že by se měla změnit. Ale já si nemyslím, že pan prezident bude zákon vetovat. Je to však jeho rozhodnutí a nechci jej předjímat.

V ČSSD byli tři poslanci, kteří nehlasovali se zbytkem klubu o pozměňovacích návrzích jednotně. Budete to s nimi řešit?

Všichni poslanci ČSSD nakonec hlasovali pro zákon. Samozřejmě mohou být odlišné názory na potřebnost těch kterých pozměňovacích návrhů. Pro zákon hlasovalo 135 poslanců a jediné ANO zůstalo mimo. Zůstalo loajální ke svému zakladateli a tomu, kdo jej financuje, Andreji Babišovi.

Neohrozí zákon stabilitu v koalici?

Pro naše koaliční partnery to není žádná novinka. Říkali jsme jim, že je potřeba tento problém vyřešit. Ten problém je i díky tomu, že Andrej Babiš nedodržuje ani ten současný zákon o střetu zájmů. Podle stanoviska legislativního odboru Úřadu vlády by měl odejít z dozorčí rady své německé chemičky a on to neučinil.

Nemyslím si ale, že to koalici ohrozí. Je tu silná vůle všech tří koaličních stran dotáhnout realizaci vládního programu do konce. V příštích volbách lidé rozhodnou, kdo bude mít sílu na sestavení vlády.

Celý rozhovor čtěte v sobotním deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám