Hlavní obsah

Poslanec Stupčuk se přiznal, že boural opilý. Po nehodě tvrdil, že neřídil

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Štěpán Stupčuk (ČSSD) se přiznal, že v únoru způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu. Krátce po havárii přitom policistům zasahujícím na místě tvrdil, že neřídil, a odmítl dechovou zkoušku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk

Článek

Poté, co ale od policie počátkem srpna obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání, svou výpověď změnil a potvrdil, že za volantem auta seděl při nehodě právě on.

Právu to v pondělí oficiálně potvrdil dozorující státní zástupce Pavel Bugár z Prahy-západ, který po Stupčukově přiznání a zaplacení 150 tisíc korun nedávno jeho trestní stíhání podmíněně zastavil s dvouletou zkušební dobou.

Během té se poslanec nesmí dopustit žádného dalšího protiprávního jednání, jinak by bylo jeho obvinění obnoveno.

Nic výjimečného

Institut podmínečného zastavení trestního stíhání není v Česku ničím novým a státní zástupci jej využívají.

„Používá se to poměrně často u trestných činů, které to dovolují,“ řekl Právu šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula.

Žalobce také může požadovat, že se obviněný zaváže, že během zkušební doby nebude řídit motorová vozidla
Zdeněk Matula, prezident Unie státních zástupců

Podmínečné zastavení stíhání je totiž možné pouze u přečinů, tedy u nedbalostních a úmyslných trestných činů s hranicí horní sazby trestu do pěti let. Obviněný ovšem musí splnit několik podmínek. Hlavní z nich je, že se ke svému činu dozná. Dále pak musí uhradit škodu, kterou způsobil.

Žádat může obviněný i žalobce

Od září 2012 může také státní zástupce obviněnému uložit, aby zaplatil určitou částku na pomoc obětem trestné činnosti. „Žalobce také může požadovat, typicky u dopravních nehod, že se obviněný zaváže, že během zkušební doby nebude řídit motorová vozidla, tedy dobrovolně odevzdá řidičský průkaz,“ uvedl Matula.

Člověk, který usiluje o tento institut, by také měl být bezúhonný. Pokud se rozhoduje o podmínečném zastavení stíhání u dopravní nehody, státní zástupce zpravidla vyžaduje opis z evidenční karty řidiče.

Pokud by se nechoval řádně, tak se podá obžaloba a pak proces probíhá tak, jako by žádné podmínečné zastavení nebylo
Zdeněk Matula, prezident Unie státních zástupců

O institut může žádat obviněný sám nebo přes svého obhájce, ale může to navrhnout i státní zástupce. Ten pak také rozhodne o délce zkušební doby.

Peníze pro oběti

„Obviněnému se stanoví zkušební doba, po kterou se musí chovat řádně. Pokud by se nechoval řádně, tak se podá obžaloba a pak proces probíhá tak, jako by žádné podmínečné zastavení nebylo,“ objasnil Matula.

Naopak pokud se ve zkušební době dotyčný osvědčí, tak se jeho stíhání zastaví.

Složil na účet určený pro oběti trestné činnosti 150 tisíc před vydáním tohoto usnesení
Pavel Bugár, státní zástupce

Stupčuk podle žalobce Bugára všechny podmínky splnil. Poslanec se po doručení usnesení o zahájení trestního stíhání přiznal a žalobci slíbil, že nebude řídit žádná auta po celou dobu stanovené dvouleté zkušební doby.

„Složil na účet určený pro oběti trestné činnosti 150 tisíc před vydáním tohoto usnesení,“ doplnil Bugár.

Počátkem února naboural Stupčukův vůz na dálnici D7 u sjezdu na Tuchoměřice. Po příjezdu policie byl na místě pouze sám poslanec, přesto řízení auta popíral.

Ačkoli přítomní svědci viděli, že řídil on, a navíc opilý, odmítl i dechovou zkoušku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám