Hlavní obsah

Kalousek: Nejsme žádní vítači, v odmítání kvót vládu podporujeme

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O migrační krizi, „uplácení” tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i o blížících se senátních a krajských volbách hovořil v rozhovoru s deníkem Právo předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek

Článek

Pane předsedo TOP 09, jak moc se podle vás v říjnových volbách odrazí téma migrace?

Myslím, že výrazně.

To vám ale nejspíš uškodí.

Jsme důsledně nepopulistická strana. Problém migrace nepodceňujeme, ale odmítáme ho zneužívat, odmítáme být obchodníky se strachem. Tedy ti, kteří nemají s tímhle přístupem problémy, mají proti nám v těchto volbách jistou výhodu. Je třeba to vědět a počítat s tím, to ale neznamená, že se z nás stanou populisté.

My předkládáme ucelené řešení, náš vklad do společného evropského řešení. Protože pokud nebude celoevropské řešení, tak skončí schengenský prostor, což by pro českou ekonomiku mělo fatální důsledky. Zároveň zdůrazňujeme, že nejsme žádní vítači.

Váš čestný předseda Karel Schwarzenberg ale v otázce uprchlíků mluví jinak.

Platí oficiální stanovisko TOP 09, které formuluje ty nástroje, které pokládáme za racionální a účinné k tomu, aby EU a s ní i ČR mohla čelit migrační krizi. To stanovisko je naprosto racionální, nejsou tam žádné emoce. Pan čestný předseda, jako člověk, který prožil emigrantskou minulost, do svých slov někdy dává emoci, což naprosto chápu. Rozhodně to neznamená, že říká něco jiného než TOP 09.

Image vítačů ale vaše strana má.

Někdo se nám takovou nálepku snaží nalepit, ale my jsme nikdy nebyli vítači. Vždy jsme trvali na striktním dodržování pravidel. Já nechci lacině kritizovat německou kancléřku Angelu Merkelovou úplně za všechno, ale to, co mi opravdu vadilo, bylo, že v jednu chvíli nerespektovala mezinárodní pravidla.

My trváme na tom, aby Evropa uměla bránit své hranice a měla důslednou návratovou politiku. Je zřejmé, že všichni lidé tady zůstat nemohou.

Co je ale pikantní, že Česká republika tou situací netrpí. Na rozdíl od Německa, kde je milión uprchlíků, na rozdíl od Rakouska, kde je sto tisíc uprchlíků, tak u nás je víc protiuprchlických organizací než běženců. A přestože tím problémem netrpíme, tak je u nás protiislámská nálada nejsilnější ze všech zemí Evropské unie.

To není způsobeno problémem samotným, který – zdůrazňuji – nepodceňujeme. To je způsobeno tím, že řada politiků, a já je pokládám za velmi nezodpovědné, provádí nejstarší populistický trik: nejdřív vás k smrti vyděsím a pak vám začnu dávat nereálné sliby, jak vás ochráním. Lví podíl na celé této situaci má řada našich politiků, panem prezidentem počínaje.

Připouštíte, že tito politici mají proti vám výhodu. Jak ji chcete vyvažovat?

Ty, kteří jsou ochotni uvěřit populistům, nepřesvědčíme. Musíme přesvědčit ty, kteří dobře vědí, že aby se muselo sklízet, musí se zasít. V úvahu připadají pouze reálná řešení, a nikoliv jednoduchá a líbivá řešení.

Chceme je přesvědčit, aby k volbám přišli a postarali se o racionální, odpovědnou politiku. Pokud k volbám přijdou spíš ti, kteří naslouchají populistům, pak máme nevýhodu.

Jak by podle vás mělo ono společné evropské řešení vypadat? Souhlasíte s uprchlickými kvótami nebo s harmonizací sociálních dávek?

My jsme jasně řekli, že kvóty nic neřeší.

Proč pro ně někteří europoslanci z vaší strany tedy hlasovali? Například Luděk Niedermeyer nebo Jaromír Štětina.

V ČSSD se taky občas stane, že pan poslanec Foldyna nebo senátor Škromach říkají něco jiného, než je oficiální stanovisko strany. Oficiální stanovisko TOP 09 podporuje vládu v tom, že odmítá kvóty. Ne že bychom se nechtěli podílet na společném evropském řešení, ale proto, že kvóty opravdu nemohou v rámci schengenského prostoru fungovat.

To je nefunkční řešení a my nabízíme funkční řešení. To, o čem jsme přesvědčeni, je společná ochrana evropských hranic, zřízení hotspotů pro odchytávání uprchlíků, klíčová je důsledná návratová politika, protože těm, kterým jde o život, pomoci musíte. Ti mají právo na azyl. Ale dobře víme, že většina uprchlíků jsou ekonomičtí migranti, a ty už na svém území mít nemusíme, ty můžeme vrátit.

Do téhle strategie samozřejmě patří i finanční pomoc nebo, chcete-li, uplácení těch zemí, ze kterých uprchlíci jdou, aby se jim zlepšily podmínky, které by tak snižovaly jejich motivaci k úprku do zemí EU. To je samozřejmě strašně drahé.

Ale rád bych zdůraznil naši velkou kritiku vlády, která se v Evropské radě vyhýbá tématu změny evropského rozpočtu na léta 2014 až 2020. Rozpočtové priority jsou politické priority a zde se nám priority razantně změnily.

Na prvním místě je bezpečnost a vyřešení migrační krize, a to musí být v rozpočtu vidět. ČR se angažovala v celoevropské pomoci chovatelům prasat. Já jim to přeju, ale myslím si, že bezpečnost občanů EU má větší prioritu, ale tam se ČR neangažuje vůbec.

Má Evropská unie – potažmo Česko – podle vás uplácet i tureckého prezidenta Erdogana?

My už to děláme.

Je to ale správné?

Je to pragmatické, kupujeme si tím čas. TOP 09 je zásadně proti tomu, aby budoucnost Evropy stála a padala s tím, jak se rozhodne turecká vláda, toto je samozřejmě krátkodobé řešení. Uplácením Erdogana, pokud to chcete takhle nazvat, ale v zásadě to opravdu nic jiného není, si Evropa kupuje čas, který nutně potřebuje. Je to pragmatické řešení, které bychom asi neměli podrobovat velkým morálním odsudkům.

Jak vaše strana vyhlíží blížící se krajské a senátní volby?

Bude to jeden z důležitých milníků politického života. V posledních krajských volbách se nám nepodařilo uspět ve všech krajích, nejsme přítomni ve všech krajských zastupitelstvech. Rádi bychom tentokrát uspěli ve všech, pevně věřím v úspěch několika našich vynikajících jmen, ale rozhodnou samozřejmě voliči.

Celý rozhovor najdete v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám