Hlavní obsah

Kladno straší terorismem, zakázalo reklamní stojan TOP 09

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý spor se v rámci kampaně pro krajské volby rozhořel v Kladně. Tamní radnice zde zakázala TOP 09 reklamní stojan kvůli nebezpečí, že by do něj někdo schoval bombu. Podobné stojany přitom používá řada stran po celé republice, včetně centra Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Kladně stojan zakázali, v Praze je před areálem Sněmovny.

Článek

„My jsme tam měli stojan, který máme v desítkách měst po republice, a přišel nám naprosto nehorázný dopis z kladenského magistrátu, který říká, že nám zakazují, aby tam konstrukce byla kvůli ochraně měkkých cílů,“ postěžovala si Právu místopředsedkyně TOP 09 a středočeská poslankyně Helena Langšádlová.

Od magistrátu přišlo straně toto rozhodnutí: „Reklamní uzavřený trojhran může být užit k umístění předmětů nebo zařízení ohrožujících bezpečnost obyvatelstva v místech vyšší koncentrace osob, nebo může v případě ohrožení tvořit nebezpečnou překážku v únikové či rozptylové ploše.“

Proti rozhodnutí se odvolají

Podobné stojany přitom jiná města běžně povolují, a to i na místech, která jsou mnohem rušnější – například v Praze na I. P. Pavlova nebo Malostranském náměstí, tedy u Sněmovny.

Než nám magistrát odpoví a bude reagovat, tak bude po volbách.
Petr Soudek, kandidát TOP 09

TOP 09 naznačuje, že zákaz v Kladně považuje za šikanu. Proti rozhodnutí magistrátu o odstranění reklamy se odvolá. „Jenže než nám magistrát odpoví a bude reagovat, tak bude po volbách,“ tvrdí jeden z krajských kandidátů Petr Soudek.

Mluvčí magistrátu Ladislav Pavlík popřel, že by za zákazem byl politický boj. „To se netýká jen TOP 09, ale všech podobných reklamních stojanů tohoto formátu. Místa, kde jsou zakázány, jsou vytipována pracovní skupinou pro měkké cíle. Místa byla vytipována jako riziková z hlediska bezpečnosti,“ řekl Právu.

Vadila i petice

Soudek, který je zároveň iniciátorem petice Stop hazardu v Kladně, dodal, že vedení města, ve kterém sedí hnutí Volba pro Kladno, ANO a KSČM, vadil i sběr podpisů na petici. Možná i proto, že se zákazem výherních automatů nesouhlasí. V roce 2015 totiž vedení města vyhlášku, která je zakazovala, zrušilo.

Organizátory jsme upozornili, že jim nikdo nebrání v petičním právu, ale pokud chtějí sbírat podpisy, tak to musí dělat mimo prostor, který je vymezený pro akci.
Ladislav Pavlík, mluvčí magistrátu

„V pátek jsme se před areálem, kde se konala v Kladně jedna akce, snažili oslovit lidi a v souladu s petičním zákonem je požádali, zda by nám nepodepsali petici za referendum o zákazu hazardu,“ popsal Právu Soudek.

„Nejdříve nás vykázala policie, že ve stolečku můžeme skrývat bombu, a potom přišel pracovník magistrátu a vykázali nás dvacet metrů od vstupu pracovníci bezpečnostní agentury,“ dodal.

Ale i to magistrát odmítl. „Byla to největší kulturní akce, která se u nás koná. Je tam vysoká koncentrace lidí, za den tam projdou až tři desítky tisíc lidí. Proto tam není možné realizovat žádné jiné aktivity, žádná jiná shromáždění,“ řekl mluvčí Pavlík.

„Podpisy se sbíraly v pátek i sobotu. Organizátory petic jsme upozornili podle zákona o shromažďování, že jim nikdo nebrání v petičním právu, ale pokud chtějí sbírat podpisy, tak to musí dělat mimo prostor, který je vymezený pro akci. Protože v první řadě je potřeba zajistit bezpečný průběh akce,“ dodal.

Petice a podpisové archy mohou být podle zákona přitom vystaveny i na místech přístupných veřejnosti bez povolení státního orgánu nebo oznamování. Při shromažďování podpisů však nesmí dojít k omezení provozu motorových a jiných vozidel a k rušení veřejného pořádku.

Anketa

Představuje podle vás trojhranný poutač (ať už předvolební či reklamní) zvýšené bezpečnostní riziko?
Ano
74 %
Ne
26 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3597 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám