Hlavní obsah

Na Broumovsku se narodila dvě vlčí mláďata

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dvojice vlčat v oblasti Broumovského výběžku potvrdil snímek z fotopasti. Je to druhý případ za víc než sto let, kdy tyto přísně chráněné šelmy přivedly v Česku ve volné přírodě na svět mláďata.

Fotopast zachytila dvojici vlčat na BroumovskuVideo: selmy.cz

 
Článek

„Fotopast olomouckého hnutí Duha skutečně začátkem letošního srpna zachytila dvojici vlčích mláďat narozených s největší pravděpodobností v oblasti Broumovska. Jinak by sem museli přijít odjinud, možná i ze vzdálené Lužice, což by však vhledem k jejich věku nebylo příliš možné, ne-li vůbec nemožné,“ řekl Petr Kafka, zoolog Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko.

Místo, kde fotopast vlčata zachytila, se kvůli jejich ochraně tají. „Uvádět místo momentálního výskytu by bylo i zbytečné. Vlčata už opustila domovskou noru a pohybují se spolu s rodiči po velké ploše,“ řekl Kafka.

Podmínky k vyvedení mláďat mají vlci na Broumovsku téměř ideální. Místo pro doupata poskytuje klidné česko-polské pomezí, dostatek potravy v podobě divoké zvěře i možný úkryt v těžko přístupných rozsedlinách skalních měst.

Signál, že by se vlci mohli rozmnožit právě na Broumovsku, měli odborníci od poloviny letošního roku, kdy fotopasti prokázaly trvalý výskyt vlčího páru v broumovských skalách.

Do té doby zvířata pouze opakovaně migrovala nejspíš z německé Lužice. Oblast využívala na cestách doslova jako spižírnu a tamním farmářům působila nemalé škody. Ty se zavázal hradit stát. Vlk je totiž přísně chráněný, v případě jeho odstřelu hrozí až tříleté vězení.

Na českém území byli vlci vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech. Například předloni na jaře výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti a páru šelem, který dorazil z Lužice, se narodila mláďata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám