Hlavní obsah

Armáda dokoupí gripenům šifrovače hlasu za 26 miliónů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká armáda postupně vylepšuje bojové schopnosti pronajatých stíhaček gripen. Tentokrát přichází na řadu vylepšení v podobě systému utajované komunikace, a to za 26,4 miliónu korun bez daně.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun JAS-39 Gripen

Článek

Zprávu pro vládu o chystané nadlimitní veřejné zakázce už připravil podle informací Práva ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Běží totiž o to, že obrana nebude na dodání systému vypisovat veřejnou soutěž, ale půjde o zakázku udělenou tzv. napřímo. A to italské firmě Leonardo-Finmeccanica-Societa per azioni, která je jediným výrobcem zmíněných systémů.

Bez tzv. šifrátorů hlasu, které umožňují utajený hlasový a datový přenos mezi letadly i s pozemními stanicemi, nejsou podle ministerstva obrany české stroje schopné plnohodnotné komunikace s dalšími jednotkami NATO. K dodávce 30 jednotek tzv. kryptomodulů a 15 jednotek ovládacích panelů by mohlo dojít do konce listopadu 2018.

Rozšíření schopností stíhaček by nemělo narazit ani u Švédů, kteří jsou vlastníky gripenů a s Českem mají smlouvu o pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí.

S modernizací se počítá

Dodatek smlouvy, podepsaný v roce 2014 Sobotkovou vládou, s postupnou modernizací strojů počítá. Týká se např. integrace systémů nočního vidění, tedy vybavení pilotů brýlemi pro noční vidění dosud používanými jen osádkami vrtulníků, a protikolizního systému pro let v malých výškách.

K dalším významným vylepšením patří také doplněk softwarového vybavení umožňující útoky na pozemní cíle, kdy je možné použít neřízené bomby nebo řízené pumy určitých typů.

S vyhlášením zakázky na šifrátory hlasu souhlasí zástupci ministerstva pro místní rozvoj v rámci tzv. pracovní skupiny pro transparentní veřejné zakázky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám