Hlavní obsah

Průzkum: ANO s náskokem první, lidovci balancují nad propastí

• Aktualizováno

Bez výrazného překvapení by hlasovali lidé ve volbách do Sněmovny, kdyby se konaly v srpnu. První tři příčky by jako obvykle obsadilo hnutí ANO (29,5 procenta), soc. dem. (18 procent) a KSČM (11 procent). Vyplývá to z modelu TNS Aisa pro Českou televizi.

Foto: TNS Aisa pro ČT, Právo

Volební model

Článek

Čtvrtá by byla ODS s 9,5 procenta, následovaná TOP 09 s 6,5 procenta a lidovci, kteří by se ocitli na pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny.

Naopak oproti předchozím průzkumům vypadli z tohoto šetření Starostové a nezávislí, kteří nedostali ani dvě procenta.

K postavení topky a lidovců uvedl autor průzkumu Bronislav Kvasnička z TNS Aisa: „TOP 09 je v opozici, ale voliči TOP 09 hodnotí politickou situaci pozitivně, lépe než voliči KDU-ČSL.”

Lidé zvažují nové možnosti 

Na výzkumu se podle Kvasničky podepsalo, že se blíží volby a uplynula už dost dlouhá doba od posledního hlasování: „Lidé zvažují nové možnosti, přece jen minimálně vládní a ostatní parlamentní strany měly možnost ukázat, co z volebních slibů naplnily nebo nenaplnily. Tím pádem mohou zvažovat i změnu.“

Podle odhadů Práva by babišovci získali 78 poslanců, soc. dem. 47 mandátů, komunisté 28 křesel, ODS 23 zákonodárců, TOP 09 by obsadila čtrnáct míst a lidovci deset křesel.

Zisky stran se v srpnu pohybovaly v rozmezí statistické chyby, žádné výrazné změny nenastaly, uvedli analytici. Proti červenci nejvíc získala ČSSD (dvě procenta) a stejný počet procentních bodů ztratili lidovci. Babišovci si polepšili o procentní bod.

Reklama

Výběr článků

Načítám