Hlavní obsah

Děti ze zkumavky řádily v pražských Záběhlicích

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než pětistovka dětí z České republiky, která přišla na svět díky výborné práci lékařů asistované reprodukce (IVF) klinického centra Iscare, si dala spolu se svými rodiči sraz v sobotu ve sportovně zábavném centru Gutovka v pražských Záběhlicích. Pravidelná akce se letos konala už po jednadvacáté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve sportovním centru Gutovka se konalo setkání dětí ze zkumavky.

Článek

Malá i větší děvčátka a kluci si užila života a pěkného počasí a vyřádila se při hrách, atrakcích Gutovky, soutěžích a písničkách. Děti vítaly postavičky televizních Jů a Hele a některé dívky si nechaly vymalovat obličej od profesionálů třeba na kočičku nebo na některou oblíbenou filmovou postavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děti na hrišti

Ročně pomohou v Iscare párům, které mají problémy s přirozeným početím, zhruba k 500 až 600 potomkům. Od roku 1995, kdy centrum zahájilo svou činnost, se díky Iscaru narodilo už přes deset tisíc dětí, kterým se lidově říká, že přišly na svět „ze zkumavky“. Tím desetitisícím byl klouček Lukáš z Prahy. Jeho datum narození je 15. května a je jedním z dvojčat. V kočárku dětskou akci klidně prospal a o svém rekordu se tak dozví až časem.

„Pro kliniku jde o velký úspěch, takové číslo odpovídá pro srovnání například počtu obyvatel Čáslavi či Litomyšle. Navíc je krásné sledovat úplně první děti z umělého oplodnění, které jsou dnes už dospělé. Je to zvláštní pocit i pro nás lékaře, vidět vývoj od embrya až k dospělému člověku,“ řekl Právu primář IVF centra Iscare Jaroslav Hulvert.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Děti si nechaly malovat obličej

Potomky i jejich rodiče přišel pozdravit devítinásobný mistr ČR v badmintonu Petr Koukal. Cesta ke stolku, kde rozdával autogramy, mu trvala dlouho. Skoro každý chtěl mít foto na mobilu s úspěšným olympionikem a Petr vyhověl. Všem zazpívala a děti roztancovala oblíbená Saxana, tedy Petra Černocká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám