Hlavní obsah

Aktivista donutil Hrad, aby odtajnil platy klíčových zaměstnanců

Praha
Aktualizováno

Výdrž aktivisty Luďka Maděry přinesla ovoce. Po 19 měsících se mu podařilo získat z Hradu odpověď na dotaz týkající se výše platů kancléře Vratislava Mynáře, šéfa protokolu Jindřicha Forejta a mluvčího Jiřího Ovčáčka. Kancelář prezidenta odeslala odpovědi jen krátce předtím, než měl záležitost řešit soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se šéfem protokolu Jindřichem Forejtem a mluvčím Jiřím Ovčáčkem (vpravo).

Článek

Z informací vyplývá, že v roce 2013 Mynář vydělal 1 885 548 hrubého a Forejt 1 182 312. Nejméně vydělal Ovčáček - 68 394 korun, protože do funkce mluvčího nastoupil v prosinci, kdy nahradil Hanu Burianovou.

V roce 2014 činil kancléřův hrubý příjem 2 136 072 korun a Forejt si přišel na 1 042 380 korun. V jeho případě nutno podotknout, že jeho plat je roky téměř stejný. Stejnou sumu vydělával i za bývalého prezidenta Václava Klause. Plat mluvčí Jiřího Ovčáčka za rok 2014 činil 874 524 korun.

„Kancléř Mynář vyměknul, stačilo předvolání k soudu a platy zveřejnil,“ napsal Maděra na svůj Facebook.

Maděra zažádal o informace vloni 19. ledna s odvoláním na zákon 106 o svobodném přístupu k informacím. Když mu prezidentská kancelář odmítla informace poskytnout, podal aktivista na prezidentskou kancelář v dubnu téhož roku žalobu. Jednání bylo stanoveno na letošního 9. září.

Prezidentská kancelář odpověděla na poslední chvíli, a to dopisem datovaným 31. srpna. Požadované informace zaslal advokátce Petře Bielinové, která Maděru zastupuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Výši platů tajil Hrad nejen za současného prezidenta, ale i za jeho předchůdce Václava Klause.

Nejvyšší správní soud v říjnu 2014 ale rozhodl, že „informace o platech zaměstnanců placených z veřejných prostředků se podle § 8b zákona o svobodném přístupu k informacím zásadně poskytují“, žadatele lze odmítnout jen výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám