Hlavní obsah

Historik Imhof vrací medaili za zásluhy, na protest, že ji dostal i Zeman

Německý historik Werner Imhof, který organizoval a pedagogicky doprovázel několik stovek debat s českými pamětníky holokaustu, vrací zpět medaili za zásluhy. V roce 2011 ji dostal jako teprve druhý Němec od Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Vadí mu totiž, že ji od nového vedení svazu dostal letos v červnu i prezident Miloš Zeman.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman s předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslavem Vodičkou

Článek

„Ocenění jsem vnímal jako velkou čest, obdržet tuto medaili jako teprve druhý Němec, po vedoucím památníku Flossenbürg, Jörgu Skriebeleitovi,” uvedl Imhof.

Medaili ale nyní na protest vrací.

„Když si tuto medaili zaslouží pan Miloš Zeman, tak já si ji nezasloužím,” sdělil historik, který českému prezidentovi vytýká, že srdečně vítá německé protiuprchlické hnutí Pegida, toleruje pravicové extremisty, vyzývá k vlastnímu ozbrojování, uráží novináře a záslužné neziskové organizace, vyhledává blízkost prezidentů Číny a Ruska nebo nabádá k nerespektování dohod EU o přijetí uprchlíků.

„Jestli toto jsou zásluhy, tak já nemohu držet krok," podotkl Imhof. Zeman podle něj likviduje tradici a pověst České republiky. Své rozhodnutí Imhof svazu sdělil e-mailem, medaili pošle příští týden poštou.

Mluvčí: Je to čistě politické gesto

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se Imhof profiluje jako budovatel česko-německého mostu přátelství, ale tímto krokem se vědomě rozhodl tento most poškodit. „Jde v každém případě o čistě politické gesto, které ocení jen část médií, Pražská kavárna a TOP 09,” sdělil.

Zemana, který je členem svazu, ocenil ČSBS za "dlouhodobou podporu svobody a demokracie" letos v červnu, kdy prezident vystoupil na desátém sjezdu této organizace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám