Hlavní obsah

Blokování webů ministerstvem financí bude řešit Ústavní soud

Nedávno přijatý zákon o regulaci hazardu, který umožní ministerstvu financí i blokování webů, bude na základě stížnosti senátorů řešit Ústavní soud (ÚS). Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) v pátek oznámila, že pro podání stížnosti získala podpisy 21 senátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle kritiků je zákon v rozporu s Ústavou ČR.

Článek

Ministerstvo financí získá od začátku příštího roku díky zákonu právo nařídit blokování webových stránek podezřelých z toho, že nabízejí nepovolené hazardní hry. Podle kritiků to bude znamenat dodatečné náklady pro poskytovatele internetového připojení. Blokování navíc půjde podle nich snadno obcházet.

„Napadenou úpravu považujeme za nebezpečný precedens, protože v České republice vůbec poprvé zavádí možnost, aby stát určoval, na jaké stránky se smějí či nesmějí připojovat uživatelé internetu,” uvedl k podání stížnosti právník Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor.

Iniciativa se s Pirátskou stranou na přípravě senátorské stížnosti po odborné stránce spolupodílela.

Foto: senat.cz

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS)

„Andrej Babiš protlačil další zákon, jenž posiluje Velkého bratra. Jde o významné omezení svobody lidí, kteří tak ztrácí právo na informace dostupné na síti. Největší chybu vidím v tom, že nikým nevolení úředníci ministerstva financí mohou svévolně zablokovat jakýkoliv web,” uvedla Vrecionová k důvodům stížnosti, kterou ÚS dostane v nejbližších dnech.

„Věřím, že se soudci postaví na stranu demokracie a svobody a zákon zruší,“ uvedla senátorka Veronika Vrecionová.

Babiš se zneužití zákona nebojí

Ministr financí Babiš obavy, že jeho úřad kvůli obecné formulaci v zákoně dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil za liché. Ministerstvo má podle něj novou pravomoc využít jen k tomu, aby poskytovatelům internetového připojení nařídilo blokování stránek s nepovoleným hazardem.

Podobné opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 členských států Evropské unie. Bez něj by se podle Babiše zákon stal bezzubým, neboť každá druhá sázka na internetu je nelegální. Podle kritiků mají ale pravomoc blokovat weby ve většině zemí soudy, nikoliv úředníci ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám