Hlavní obsah

Bělobrádek vytvoří ministerstvo pro vědu, od vlády má zelenou

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Do budoucna možná vznikne další ministerstvo. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) totiž dostal ve středu od vlády souhlas k tomu, že může pokračovat v přípravě resortu, pod který by spadal výzkum a vývoj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„Vláda vyjádřila jednoznačnou podporu jedné z hlavních priorit, což je rozvoj výzkumu a vědy a inovací,“ komentoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer rozhodnutí vlády podpořit věcný záměr normy.

Na ministerstvu by mělo pracovat asi 160 úředníků. Náklady na provoz nového úřadu by měly být kolem 218 miliónů korun za rok. Podle zpracovatelů návrhů by se státní rozpočet nemusel navyšovat, protože na resort by byla převedena agenda jiných ministerstev.

Šéf lidovců chce návrh připravit do konce letošního roku. „Znamená to pokus o zásadní změnu řízení vědy. Změnily se poměry a počty vědeckých institucí, reforma je nezbytná,” prohlásil Bělobrádek.

Proti je však ministerstvo financí i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). „Nesouhlasím se vznikem jakéhokoliv ministerstva. Ministerstva si zasahují do kompetencí už teď. Věda a výzkum je důležité téma, ale je nejdříve potřeba otevřít kompetenční zákon,” řekla novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám