Hlavní obsah

Čeští záchranáři čekají na žádost Itálie o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hasiči se zatím do Itálie, postižené silným zemětřesením, nechystají, sdělila ve středu Novinkám mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Čeká se na to, zda Itálie požádá o pomoc, a také na specifikaci potřeb.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Centrum města Amatrice po silném zemětřesení

Článek

„Postižená země se musí nejprve obrátit na operační středisko v Bruselu při Evropské komisi, kde požádá o pomoc a také sdělí, jakou formu pomoci potřebuje. Středisko žádost rozešle do jednotlivých zemí,“ sdělila Zaoralová. Jednotlivé státy obratem nabídnou pomoc.

V případě Česka žádost dorazí na generální ředitelství hasičů. „Okamžitě se zpracuje a nabídne pomoc. Pokud by nabídka byla finančně náročnější, musíme požádat ministerstvo zahraničních věcí, aby ji schválilo a uvolnilo na ni peníze ze svého fondu pro humanitární pomoc,“ popsala Zaoralová.  Poté se nabídka opět přepošle do Bruselu, odkud putuje do postižené země. Potom se už čeká na to, zda ji přijmou.

„Ačkoliv to celé vypadá na velmi komplikovaný a zdlouhavý proces, opak je pravdou.  Vše je vyřízeno v řádu minut, nejpozději hodin,“ dodala mluvčí.

V tuto chvíli se čeká na žádost Itálie.

Střední Itálii postihlo v noci na středu silné zemětřesní o síle 6,2 stupně. Zničilo řadu domů a podle dosavadní bilance si vyžádalo nejméně 13 lidských životů. Úřady se ale obávají, že počet obětí poroste, neboť záchranné operace v plném rozsahu začaly postupně až po východu slunce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám