Hlavní obsah

Letní Flora Olomouc patří letos mečíkům a Malajsii

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucké Výstaviště Flora patří od čtvrtka do neděle nejstarší a největší tuzemské přehlídce květin. Letní Flora Olomouc je tentokrát věnována pestrobarevným mečíkům, návštěvníky rovněž zavede do exotické Malajsie. Součástí tradiční akce, na níž se sjede na sedm desítek českých a zahraničních vystavovatelů, bude poprvé také včelařská expozice.

Foto: Petr Marek, Právo

Výstava nazvaná Půlstoletí s mečíky vzdává hold pěstitelům této květiny.

Článek

Hlavní květinová expozice v pavilónu A má název Půlstoletí s mečíky a připomene 50. výročí založení tuzemské organizace Gladiris, která se věnuje mečíkům. Gladioly představí v Olomouci čeští, slovenští a polští pěstitelé, pokřtěna bude i nová odrůda mečíku.

Velkým lákadlem hlavní expozice v pavilónu A bude podle organizátorů výstava nazvaná Malajsijské inspirace, která se zaměří na květiny jihovýchodní Asie.

Foto: Petr Marek, Právo

Malajsijská velvyslankyně v ČR Nadzirah Osman (uprostřed) pokřtila v novou odrúdu mečíků, květina dostala jméno Nadzirah.

Na galerii největšího pavilónu olomouckého výstaviště má své místo s úspěchem obnovená přehlídka Vyznání růžím věnovaná této nekorunované královně květin, která představuje zhruba 3300 růží různých odrůd a druhů původem z Holandska - to vše doplněno bohatým doprovodným programem.

Novinkou je expozice Vědecké knihovny v Olomouci, jež tento rok slaví výročí 450 let od svého založení a předvede některé klenoty ze svých sbírek včetně historických herbářů.

Foto: Petr Marek, Právo

Na ploše celkem 3751 metrů čtverečných se prezentuje a své produkty nabízí 220 vystavovatelů a prodejců.

Svaz školkařů se svou expozicí okrasných dřevin - tentokrát na téma Příběh lípy - obsadil pavilón B. Návštěvníci zde mohou hlasovat i v celostátní anketě Strom roku 2016.

Společná expozice Českého zahrádkářského svazu je k vidění v pavilónu C a nabízí stovky květin i tradiční či méně známé odrůdy ovoce a zeleniny. K dispozici je zájemcům také oblíbená bezplatná poradna a o patřičnou náladu a atmosféru se starají moravští vinaři s cimbálem.

Úl z pozůstalosti bratří Mrštíků

Součástí letní Flory je rovněž nově také včelařská výstava pořádaná ve spolupráci se Základní organizací Českého svazu včelařů Olomouc. Ta si ji takříkajíc nadělila k 115. výročí své existence. „Na ploše 430 metrů čtverečných pavilónu H se představuje jak historie, tak také současnost včelařství,“ uvedl předseda olomoucké organizace včelařů Pavel Matlas.

Foto: Petr Marek, Právo

Gladioly představují v Olomouci čeští, slovenští a polští pěstitelé.

„K vidění je například úl z pozůstalosti bratří Mrštíků, opylovací stan s živými včelami z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, nechybí ani nabídka včelařských potřeb a včelích produktů, ochutnávka medů, ukázka výroby svíček ze včelího vosku, dále soutěže pro děti nebo videoprojekce s včelařskou tématikou a mnoho dalšího,“ doplnil Matlas

Výstavu doplňují Letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Na ploše celkem 3751 metrů čtverečných se prezentuje a své produkty nabízí 220 vystavovatelů a prodejců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám