Hlavní obsah

Z chátrající fabriky v Brněnci chtějí Schindlerovi udělat památník

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spielbergův oscarový film Schindlerův seznam pro většinu světa objevil nejen kontroverzní osobnost Oskara Schindlera, ale i místo, kde se několikaleté drama o přežití více než tisícovky polských Židů za druhé světové války odehrávalo. Továrnu v obci Brněnec na Svitavsku.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Bývalá textilka v Brněnci na Svitavsku, kde Oskar Schindler zaměstnával židovské dělníky

Článek

Mnoho let trvající náznaky aktivity místních politiků a podnikatelů vytvořit z továrničky atraktivní turistický cíl teď důrazně překračuje Nadační fond Šoa. Ruiny bývalé textilky Vitka chce přestavět na důstojný památník holocaustu.

„Náš hlavní cíl je dostat budovy, vlastně celý tábor, do původní historické podoby. A to včetně strážních věží, lazaretu, samozřejmě koncentračního tábora. Určitě bychom chtěli taky získat i původní stroje a mašiny,“ řekl Jaroslav Novák, zakladatel fondu Památník Šoa a Oskara Schindlera.

Prvotním nezbytným úkolem je ale pro něj ještě letos zastavit devastaci areálu. Oplotit jej a tak ochránit před vandaly, bezdomovci, budovám poskytnout alespoň provizorní střechy a ty ochránit zase před vlivy počasí.

Zatím peníze nejsou

Kdo areál, který je dvanáct let nechráněný a nevyužívaný, alespoň přes plot viděl, musí přiznat, že na záchranu už je téměř pozdě a bude vyžadovat milióny, spíš desítky miliónů.

„V tuhle chvíli peníze nejsou. Neznamená to, že nebudou, jednáme s partnery, ale vlastně my sami jsme nebyli partneři do té doby, dokud jsme nebyli majitelé. Teď je nadační fond majitelem, od této chvíle můžeme oficiálně jednat s těmi, kdo jsou ochotní peníze dát. Ve čtvrtek tady byl například hejtman Pardubického kraje, přislíbil minimálně sanaci ekologických škod a další spolupráci,“ dodal Novák.

Pardubický kraj v minulosti za přispění Státního fondu životního prostředí nechal odstranit povrchové odpady a nyní se připravuje pomoc s kompletní sanací areálu.

„Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci navíc mimořádně závažná a díky problémům bývalého vedení nemá obec dostatečné finanční prostředky na odstranění brownfieldu,“ řekl Právu hejtman Pardubicka Martin Netolický (ČSSD).

„Proto jsme koncem minulého roku odstranili povrchové nebezpečné odpady a v současné době připravujeme analýzu rizik a následnou sanaci areálu ležícího v blízkosti vodního zdroje pro město Brno. Samotnou sanaci bychom mohli zahájit kolem roku 2018. Záchraně bývalé Vitky a vybudování památníku holocaustu se rozhodně nebrání ani samospráva a obyvatelé Brněnce,“ dodal.

Záměr už tu byl

„Už před dvanácti lety obec Brněnec chtěla v tomto objektu památník bezpráví, ale kvůli složitým majetkoprávním vztahům k realizaci památníku nedošlo,“ řekl ČT starosta Brněnce Blahoslav Kašpar (nez.).

„V nadačním fondu nacházíme jasného partnera na řešení budoucnosti areálu. Oskar Schindler může být vnímán jako kontroverzní postava, ale i přesto je od roku 2007 zařazen mezi významné osobnosti našeho kraje,“ přikývl Netolický.

Schindler, nejen podle filmu, ale i podle více historických pramenů a vzpomínek aktérů ve své továrně zabránil tomu, aby do nacistických vyhlazovacích táborů bylo odvezeno na 1100 polských Židů. Pohlavárům Třetí říše vytrvale dokazoval nezbytnost každého z vězňů, pomáhal si úplatky a intrikami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám