Hlavní obsah

„Miluju”: Tisíce lidí prošly v průvodu Prague Pride metropolí na Letnou

– Praha • Aktualizováno

Duhovým pochodem hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) z pražského Václavského náměstí na Letnou vyvrcholil letošní šestý ročník festivalu Prague Pride s ústředním motivem „miluju_”. Pochodu se zúčastnily tisíce lidí, na Letnou jich podle odhadu dorazilo kolem 40 tisíc.

BEZ KOMENTÁŘE: „Miluju”: Tisíce lidí prošly v průvodu Prague Pride metropolí na LetnouVideo: Novinky

 
Článek

Na Václavském náměstí se podle neoficiálních odhadů shromáždilo zhruba dvacet tisíc lidí a průvod s alegorickými vozy vyrazil ve 13:00 z náměstí přes centrum města. Na Letnou, kde do večera pokračuje program festivalu, dorazilo na čtyřicet tisíc lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpůrci dorazili s transparenty

Účastníci pochodu si letos připomínají památku obětí útoku v nočním gay klubu v americkém Orlandu, kde útočník v červnu zastřelil 49 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Průvod doprovodí alegorické vozy

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé se sešli na Václavském náměstí

Dohlížejí stovky policistů

Sobotního průvodu se účastní mimo jiné zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová (ANO) či ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Festival, jehož hlavním tématem je letos láska, pokračuje až do neděle. Akce se věnuje také několika tematickým oblastem, například rodině, prevenci AIDS a transgenderové problematice.

Foto: Petr Horník, Právo

V čele průvodu šla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová (druhá zleva)

Na bezpečnost akce, do které se loni zapojilo více než 10 000 lidí, dohlížely stovky policistů z různých policejních složek. „Ve vzduchu nad trasou pochodu létal i policejní vrtulník,” řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení festivalu Prague Pride na Střeleckém ostrově.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hlavním hostem letošního festivalu je Omar Sharif, LGBT aktivista a první veřejně vyoutovaný gay v arabském světě

Foto: Petr Horník, Právo

Festival oslavuje lásku bez hranic

Stejně jako v předchozích letech naplánovali na sobotní odpoledne akci také zastánci tradiční rodiny. Výbor na obranu rodičovských práv spolu s Mladými křesťanskými demokraty pořádal Den pro rodinu, jehož součástí byl mezi 14:00 a 15:00 pochod z Ovocného trhu přes Karlův most na Kampu, kde následoval koncert. Pochodu se zúčastnilo asi 500 lidí, trval zhruba hodinu a měl naprosto poklidný průběh.

Demonstranti nesli mnoho českých vlajek, nad hlavami měli také pestrobarevné balónky s nápisy "My jsme tady taky", jeden z transparentů měl například heslo "Co nejvíce rodinek, kde jsou děti, máma, tatínek". Akci osobně podpořil také senátor Milan Pešák (ODS) nebo pražský radní Jan Wolf (Trojkoalice SZ, KDU-ČSL, STAN). „V dnešní době se stále bavíme o problémech Evropy. Ta je postavena na křesťanských tradicích, kde základem je rodina. Proto bychom její podpoře měli věnovat maximum," řekl Wolf.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Odpůrci pochodu na Václavském náměstí v Praze

Reklama

Výběr článků

Načítám