Hlavní obsah

Pražský hrad dusí obří fronty, policie začala prohledávat návštěvníky

Seznam.cz, Jiří Kubík, Jaroslav Gavenda
Praha

Zvýšená bezpečnostní opatření na Pražském hradě před několika dny vstoupila do další fáze. Tentokrát už s přímým dopadem na každého návštěvníka. Od minulého čtvrtka byly povolány policejní posily, aby všem příchozím prohledaly zavazadla, zabavily případné nebezpečné předměty anebo dotyčnou osobu nevpustily do areálu Hradu.

 
Článek

„Důvod k těmto přísnějším kontrolám vidíme všude v Evropě, v Belgii, Francii, Německu,” vypočítával v rozhovoru pro Seznam.cz vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Na policejní kontroly narazí návštěvník u všech čtyř přístupů: největší fronty se tvoří u brány z Hradčanského náměstí a od Prašného mostu, naopak relativně rychle jste “odbaveni” u vchodu k Belvederu nebo od starých zámeckých schodů. Ale i tady musí každý ukázat obsah kabelky, batohu nebo kufru.

Foto: Seznam.cz

Lidé čekající na kontrolu od Prašného mostu.

Původní záměr prezidentské kanceláře instalovat u všech vstupů do Hradu bezpečnostní rámy zatím neprošel, policejní kontroly jsou tedy slabší variantou, než která se zvažovala. „Teď počítáme s bezpečnostními rámy u vstupu do Katedrály sv. Víta. Teď probíhá výběrové řízení na dodavatele, ještě letos bychom chtěli rámy instalovat,” řekl Mynář. Už dnes každý, kdo chce do katedrály byť jen nahlédnout, musí vystát dlouhou frontu před policejní kontrolou.

Vztahuje se to dokonce i na mě, když přijíždím služebním autem. Jedinou výjimkou bez kontroly je pan prezident
kancléř Vratislav Mynář

„Tohle tady začalo po útoku teroristů v kostele ve Francii. A já se tomu vůbec nedivím,” vysvětlil správce u vchodu do chrámu. Dav turistů čekajících na prohlídku se táhne od katedrály až na druhé nádvoří. Na první pohled je zřejmé, že nová bezpečnostní opatření počty návštěvníků vůbec nesnížila. Nádvoří jsou plná, a Hrad tak zřejmě i za těchto okolností dál dostojí své pověsti nejnavštěvovanější památky v Česku.

Foto: Seznam.cz

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Prezidentská kancelář ve spolupráci s vojenskou kanceláří a policejním prezidentem už nyní plánuje na příští rok další, ještě přísnější opatření. Půjde především o instalaci 3D kamer u vjezdů do areálu Hradu, ty by měly umět proskenovat celý obsah vozu a upozornit na všechny nebezpečné předměty. Kamery u vchodů by zároveň měly dokázat rozeznat tváře potenciálních nebezpečných či hledaných osob. Na pořízení a provoz těchto moderních zařízení padne v příštím roce část ze sta miliónů korun, které byly nedávno vyčleněny z rozpočtu ministerstva obrany.

Foto: Seznam.cz

Nejen Hradní stráž, ale i vojáci se samopalem

Do doby, než budou fungovat moderní kamery, zůstane pro návštěvníky Hradu omezen i přístup do jižních zahrad od Hradčanského náměstí. Právě v těchto částech jsou kanceláře prezidenta Miloše Zemana a uzavřením vstupu návštěvníkům do zahrady se tak hradní kancelář snaží minimalizovat riziko přímého útoku na tuto část budovy.

Foto: Seznam.cz

Vstup do jižních zahrad od Hradčanského náměstí je uzavřen

„Momentálně je to trvalé opatření, ale jen do doby, než bude nový kamerový systém,” vysvětlil Mynář a ujistil, že rozhodně nejde o opatření reagující na loňský incident skupiny Ztohoven, která právě tudy vyšplhala po lešení na střechu a vyvěsila tam obří červené trenýrky: “To spolu vůbec nesouvisí. Prostě jsme toto místo vyhodnotili jako rizikové a tímto způsobem ho zabezpečili.”

Mynář ujistil, že přísným kontrolám se dnes musí podrobit úplně každý návštěvník Hradu: “Vztahuje se to dokonce i na mě, když přijíždím služebním autem. Jedinou výjimkou bez kontroly je pan prezident.”

Reklama

Výběr článků

Načítám