Hlavní obsah

Zemřel Demeter Senický, jeden z posledních bojovníků od Sokolova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 99 let zemřel plukovník Demeter Senický, který byl jedním z posledních bojovníků od Sokolova. O úmrtí nositele řady vyznamenání informovalo v úterý ministerstvo obrany bez uvedení konkrétního data.

Foto: archiv ministerstva obrany

Demeter Senický

Článek

Senický coby protitankový dělostřelec absolvoval s 1. československým armádním sborem anabázi počínající bitvou u Sokolova až po dobývání Dukelského průsmyku.

„Do historie bojů čs. jednotky v SSSR se nejvýrazněji zapsal během bitvy o Kyjev. O jeho bravurním zničení několika protitankových postavení a kulometných hnízd nepřítele psal i tehdejší sovětský tisk,” připomnělo ministerstvo obrany.

V bojích na Dukle byl vážně raněn.

Senický musel v roce 1941 narukovat do sovětské armády. „Později byl společně s dalšími cizinci ze sovětské armády vyřazen a internován v pracovním táboře ve Čkalovu, odkud se mu v říjnu 1942 podařilo s pomocí přítele uprchnout do Buzuluku,” připomnělo ministerstvo. V Buzuluku se připojil k formující se československé jednotce.

Senický se narodil do české rodiny v převážně polské obci Edvardovka na Volyni.

Mimo jiné byl držitelem tří Československých válečných křížů 1939.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám