Hlavní obsah

HIV infekce v Česku neoslabuje. Právě naopak

Lékaři v České republice evidují k letošnímu 30. červnu 2783 HIV pozitivních. Ve většině případů jde o muže. Z celkového počtu u 484 lidí propuklo onemocnění AIDS. Informoval o tom Miroslav Hlavatý z organizace Red Ribbon, která se zabývá poradenstvím, prevencí a bojem proti AIDS. Ještě loni v listopadu bylo v Česku 2567 nakažených HIV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z celkového počtu 2783 HIV pozitivních u 484 lidí propuklo onemocnění AIDS. Data organizace čerpá z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS (NRL HIV/AIDS) ve Státním zdravotním ústavu v Praze.

„Máme za sebou první pololetí letošního roku. Co se dá z těchto uveřejněných čísel usoudit? Snad jen jediné a to, že HIV infekce v naší zemi neoslabuje, ba naopak je stále značně silná a zvyšuje svůj náskok," uvedl Hlavatý. Preventivní opatření pak podle něj selhávají.

Jasná dominance mužů 

Z celkového počtu nakažených HIV jde o 2372 mužů a 411 žen. V případě propuknutí nemoci AIDS je to 392 nemocných mužů a 92 žen. Nemoci již podlehlo 199 mužů a 47 žen.

"V měsíci červnu 2016 bylo diagnostikováno 27 nových případů HIV infekce," uvedl Hlavatý. V červnu se nakazilo 24 mužů a tři ženy, z toho bylo 15 gayů, kteří měli sex s dalšími muži.

Nejvíc v Praze

Z pohledu věkových skupin lékaři nově diagnostikovali v červnu nejvíce případů z věkové skupiny 30 až 34 let, a to sedm mužů a dvě ženy. Nejvyšší počet nakažených byl v Praze, deset lidí, ve Středočeském kraji, kde se nakazilo pět lidí, a v Jihomoravském kraji to byli tři lidé.

Na světě je asi 37 miliónů HIV pozitivních lidí. Poprvé byla nemoc AIDS zaznamenána v roce 1981 - jde o soubor příznaků a infekcí, které vznikají poškozením imunitního systému virem HIV. Přestože se léky zdokonalují, nemoc je stále nevyléčitelná.

V ČR se výskyt nákazy sleduje od října 1985. Léčba HIV je v Česku dostupná pro každého a plně hrazená ze zdravotního pojištění, v prevenci jsou ale stále velké rezervy. Jde hlavně o úhradu užívání léků na HIV, které mají zabránit nákaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám