Hlavní obsah

Stát půjčí OKD 700 miliónů, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, plk

Černouhelná společnost OKD dostane od státu půjčku 700 miliónů korun. Ve středu večer to schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Vláda se dohodla na poskytnutí provozního úvěru OKD do výše 700 miliónů korun, uvedl premiér na Twitteru. Podotkl, že udržení OKD v provozu je důležitou podmínkou stability v Moravskoslezském kraji.

Úvěr těžební společnosti poskytne státní firma Prisko, která spadá pod ministerstvo financí, upřesnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody,“ dodal. Mládkův resort bude při řešení situace spolupracovat s ministerstvem financí.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) odpoledne řekl, že podmínkou půjčky je, aby insolvenční správce rozhodl o restrukturalizaci společnosti. „Pokud nebude restrukturalizace, půjčka nebude,“ zdůraznil.

Už dříve řekl, že částku možná firma nevyčerpá celou a měla by jí vystačit do konce roku. [celá zpráva]

Diskuze byla dlouhá

Středeční debata o půjčce byla podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) zdlouhavá. „Důvodem bylo, že naformulovat závěrečné usnesení nebylo jednoduché. Šlo o vymezení kompetencí, co bude mít na starosti ministerstvo průmyslu a co ministerstvo financí. Klíčové je, že došlo ke shodě,“ komentoval šéf lidovců.

„Je to záležitost, která umožní zlepšit cash-flow OKD, aby bylo na výplaty,“ doplnil.

OKD: Je to dobrá zpráva

Vedení OKD považuje rozhodnutí vlády za pozitivní impuls především pro věřitele.

„Je to určitě velmi dobrá zpráva pro celou firmu, obchodní partnery i region. Hlavně je to ale velmi pozitivní impuls pro všechny věřitele, proč se přiklonit k reorganizaci, kterou management OKD navrhuje a preferuje před možným konkursem,“ řekl v reakci na schválení půjčky od státu ve výši 700 miliónů výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Související téma:

Zdůraznil, že pokud se věřitelé rozhodnou pro reorganizaci, bude OKD v přímé závislosti na budoucích cenách uhlí usilovat alespoň o částečnou úhradu svých předinsolvenčních dluhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám