Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky a přívalový déšť

• Aktualizováno

Česko odpoledne zasáhly silné bouřky s přívalovými dešti. Místy spadly během krátké doby desítky litrů srážek na metr čtvereční, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky se nejprve objevily před 14:00 na západě Čech, poté ve středních Čechách a podle meteorologů se postupně přesouvají dál na východ země. Déšť zkomplikoval na několika místech dopravu.

Foto: Šárka Mrázová, ČTK

Bouřka v pražské Krči

Článek

Bouřky se už mezi 13:00 a 14:00 objevily v okolí Slavkovského lesa na západě Česka. Třeba v Bezvěrově na Plzeňsku napršelo přes 40 litrů vody na metr čtvereční během jediné hodiny, řekl Jan Sulan z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Poté se silné deště a vítr přesouvaly dál a zasáhly střední Čechy i Prahu. Ve Veleni v okrese Praha-východ zaznamenal ČHMÚ 42 milimetrů srážek, tedy 42 litrů na metr čtvereční.

Déšť a vítr způsobily problémy v dopravě, voda zatopila i podchody, garáže či sklepy. Kvůli zatopenému podchodu u vlakového nádraží a vodě na veřejných záchodcích vyjížděli například hasiči v Klatovech, řekla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Vodu čerpali hasiči také na Domažlicku. "V Kolovči voda po dešti vypláchla několik ulic, čerpáme laguny a vodu ze sklepů," řekla mluvčí.

Stromy spadlé po 14:00 kvůli bouřce v Libereckém kraji zase téměř na tři hodiny zcela přerušily provoz na železniční trati mezi Jestřebím a Srním u České Lípy.

Přechod srážek přes území ČR

V Praze pád stromu při bouřce zastavil před 16:30 provoz tramvají v ulici Mariánské hradby u Pražského hradu, tramvajové linky 5, 12, 18 a 22 musely být odkloněny. Z bezpečnostních důvodů byla kvůli většímu množství vody na trati Kyselova - Střelničná v pražských Kobylisích odkloněna i tramvajová linka číslo deset, místo objíždí také autobusy MHD. Řekl to mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Kvůli bouřce byl zastaven rovněž provoz přívozu P7 mezi Holešovicemi, Štvanicí a Karlínem.

Hasiči v Praze museli před 17:00 zasahovat kvůli bouřce asi patnáctkrát, většinou odčerpávali vodu ze zatopených výjezdů a garáží. V železničním podjezdu v ulici Nad Vinným potokem dokonce kvůli dešti uvízla dvě auta, řekla mluvčí Pavlína Adamcová.

Meteorologové již v neděli varovali, že se budou až do úterního večera vyskytovat bouřky na celém území Česka. Výstraha platí až do úterních 22:00. ČHMÚ upozornil obyvatele zasažených oblastí, že přívalové deště mohou rozvodnit menší toky i jindy suchá koryta, způsobit silný odtok vody ze svahů a zatopit podjezdy či jiná níže položená místa. Aktuální postup bouřek mohou lidé sledovat třeba na webu ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám