Hlavní obsah

Zastavit kšeftaře s chudobou? Ve vládě to skřípe

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další střet čeká vládu kvůli „obchodníkům s chudobou“. Jak Právo už dříve popsalo, byznys, který v minulosti kvetl v sociálně vyloučených lokalitách na ubytovnách, se ve velkém přesunul do některých sídlišť. Zde spekulanti nakoupili levně byty, nastěhovali do nich sociálně slabé a pobírají enormně vysoké peníze na nájemném i zálohách na energie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tomu chce úřad ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) učinit přítrž, a vládě proto předkládá soubor návrhů, které vznikly po diskusi s lidmi z regionů, v nichž tyto nekalé praktiky nejvíc kvetou, a ve spolupráci s dalšími resorty.

„Někteří lidé obchodují s chudobou. Skoupí levně byty, nalákají tam nájemníky závislé na sociálních dávkách, nasadí nepřiměřeně vysoké zálohy na služby a toto je hrazeno přímo majitelům. Tyto zálohy se nijak nezúčtovávají, stát je jednou vyplatí a rozdíl nedostane zpátky,“ uvedl pro Právo Dienstbier.

Koncepce, kterou posoudí vláda, proto navrhuje, aby zálohy na energie, které stát doplácí, mohly být zúčtovatelné, aby je byla možnost vrátit do státního rozpočtu a peníze neuvízly kšeftařům mezi prsty.

„Další opatření je pro případ, kdy se majitel nestará řádně o byt a šíří se z něj zápach nebo třeba hmyz, aby tam mohla vstoupit veterinární správa. Zatím k tomu nemá zákonné oprávnění,“ uvedl ministr. „Dále nejsou stanovena pravidla, kolik lidí může v bytě bydlet s ohledem na podlahovou plochu,“ doplnil.

Sociální bydlení se zadrhlo

ČSSD se snaží protlačit zákon o sociálním bydlení, který by podle Dienstbiera některé problémy vyřešil. „Určitě by snížil prostor ke kšeftování s chudobou,“ řekl Právu.

Vznik zákona o sociálním bydlení, který by měla vláda projednat na podzim, nicméně provázejí porodní bolesti: dělí se o něj tři resorty – práce a sociálních věcí (MPSV), financí a pro místní rozvoj (MMR).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jedna z příbramských ubytoven, kde bydlí sociálně vyloučené rodiny.

A ukazuje se, že všechna tři ministerstva na něj mají rozdílné názory. Pochybnosti o zákonu má dlouhodobě i Svaz měst a obcí. Obce by totiž mj. měly za povinnost vytvářet bytový fond pro lidi v nouzi, poskytovat krizové bydlení například samoživitelkám s dětmi či poskytovat dlouhodobě dostupné byty za levnější nájemné. Dostávaly by na to ale i dotace.

V materiálu ministerstva pro místní rozvoj, který má Právo k dispozici, se píše, že „MPSV odmítalo vzít v potaz kompetenční zákon a kompetence MMR a přijmout fakt, že sociální bydlení (sociální byty) jsou součástí celého bytového fondu. Kompetence MMR nebyly respektovány ani při přípravě tezí zákona a návrhu paragrafovaného znění.“

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by problémy měla vyřešit schůzka všech resortů příští úterý, na které budou i zástupci Svazu měst a obcí. „Zejména ministerstvo pro místní rozvoj neustále mění názory. Očekávám, že na schůzce si všechno vyjasníme,“ řekla Právu Marksová.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Reklama

Související články

Sociální bydlení se kvůli ANO zpozdí

Zákon o sociálním bydlení, jedna z legislativních vlajkových lodí ministerstva práce a sociálních věcí, nezačne platit v polovině příštího roku, jak se původně...

Výběr článků

Načítám