Hlavní obsah

Teroristé mění taktiku. Mohou sázet na jednoduchost, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle bezpečnostních expertů čtvrteční masakr v Nice, při němž útočník najel do lidí a zabil nejméně 84 lidí, ukazuje, že teroristé mění taktiku. Mohou tak velmi snadno zjistit, že použití auta jako zbraně je podle jejich zvrácené logiky efektivní a výhodné.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé u kamiónu útočníka

Článek

"Stále nevíme, jestli to je třeba jen čin člověka, který je duševně nemocný, nebo je to možné označit za teroristický útok, který byl třeba i koordinován," poznamenal k útoku v Nice Josef Kraus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Podobnému činu podle něj lze zabránit jen v okamžiku, pokud by byl koordinován v rámci některé organizace. V takovém případě by mohly zasáhnout tajné služby. "Jinak proti takovému útoku není obrana," řekl.

Foto: tj, Právo

V Evropě útoky vozidly nejsou příliš časté, podle bezpečnostních expertů je teroristé používají hlavně v Izraeli, kde ale po sobě nezanechávají tolik obětí.

Podle Krause může být příčinou i to, že v Izraeli jsou lidé mnohem více ozbrojeni než v Evropě. V případě útoků tak mohou zasáhnout ještě před příjezdem bezpečnostních sil.

Útočí na společnost jako celek

Bezpečnostní expert Zdeněk Kalvach ze společnosti Soft Targets Protection Institute vidí v útocích trend, kdy teroristé používají jednoduché, dostupné zbraně.

"Používají to, co nemusí složitě vyrábět nebo složitě získávat ve spolupráci se zločineckými organizacemi, co je neohrozí v počáteční fázi přípravy," řekl.

Foto: Sasha Goldsmith, ČTK/AP

Vyšetřovatelé u nákladního auta, kterým Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil v Nice přes 80 lidí.

Kalvach zároveň v posledních teroristických útocích vidí odklon od útoků na srozumitelnou symboliku. Zatímco teroristé pod záštitou Al-Káidy útočili na židovské či americké cíle a na jejich spojence, současné útoky cílí obecně na západní společnost a na její veřejnost. Tedy v zásadě na kohokoli.

Očekává, že až si teroristé útok v Nice zhodnotí, tak zjistí, že využití auta jako zbraně je pro ně velmi výhodné.

Hranice i zábrany se posouvají

Podle Ondřeje Ditrycha z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v minulosti islámští radikálové volili prostředky útoku, které jim umožňovaly charakterizovat se jako vojáci džihádu, tedy třeba palné zbraně a výbušniny.

V současné době jsou ale útoky komplexnější, mění se jejich povaha. Útočníci si volí zbraně, které je snadné získat i ovládat. Za velké nebezpečí do budoucna Ditrych označil to, že se posouvají hranice a padají zábrany.

Obrana je velmi obtížná

Kalvach věří, že se dá proti podobnému typu útoků bránit. Je to ale podle něj složité a vyžaduje to jiný než tradiční styl přístupu k ochraně. Nejméně akceschopnosti vidí v době samotného útoku.

Za klíč považuje krizové plánování. Doporučuje, aby každá veřejná akce s vysokou účastí byla připravena i s bezpečnostním krizovým plánem. Jako příklad uvádí pražský maraton, před nímž byli pořadatelé a odborníci vyškoleni, jak se mají v krizových situacích zachovat, koho poslouchat a komu podávat zprávy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté útočníka v kabině nákladního auta zastřeliliVideo: AP

Bezpečnostní experti se shodují, že přijetí vyšších bezpečnostních stupňů, jako například vyhlášení mimořádného stavu, má pozitivní dopad. Bezpečnostním složkám posílení pravomocí umožňuje zvýšit efektivitu a pro veřejnost vysílá signály, že stát za bezpečnost bojuje.

Podle politologa Michela Perottina, který má v jihofrancouzském letovisku část rodiny, se bezpečnostní složky v Nice snažily připravit na různé možnosti útoků, včetně třeba útoku z moře. "Zjevně byli činní a navzdory tomu se stalo to, co se stalo. Je to nepředvídatelné a těžko se to dá zastavit," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám