Hlavní obsah

Poslanci chtějí analýzu, zda Babiš porušuje zákon o střetu zájmů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) možná porušuje zákon o střetu zájmů, když působí v čele německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz, míní někteří poslanci. Babiš už dříve uvedl, že se jedná o vyvolání pseudoproblému, a vyvrátil, že by v tomto případě střet zájmů existoval. Novinkám sdělil, že jde o snahu dostat jej z politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Sněmovní imunitní výbor v pátek na návrh poslance Martina Plíška z opoziční TOP 09 přijal usnesení, ve kterém žádá Parlamentní institut o stanovisko, zda je Babišovo členství v dozorčí radě německé firmy v souladu se zákonem o střetu zájmů. Parlamentní institut je vědecké pracoviště, které pro poslance například zpracovává různé analýzy.

„Někteří právníci říkají, že je to v rozporu se zákonem. Zákon jasně hovoří o tom, že členové vlády nesmějí být členy řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikající právnické osoby. Nerozlišuje, jestli je to firma se sídlem na území ČR, nebo v zahraničí,“ řekl Novinkám po jednání výboru Plíšek.

Chápu, že jsem u nás narušil establishment budovaný 25 let, proto se někteří stále snaží na mě něco najít
ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Podotkl, že Německo se jako členská země EU řídí stejně jako české firmy stejnými předpisy. „Je to jednotný trh. Ta firma může mít například pobočku v ČR,“ uvedl Plíšek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek

Pokud institut a imunitní výbor nakonec dojdou ke stanovisku, že Babiš zákon o střetu zájmů porušil, můžou rozhodnout, že bude platit pokutu až ve výši 50 tisíc korun. Měl by také odejít z čela společnosti.

Babiš: Další snaha se mě zbavit

„Někteří politici tradičních politických stran mě pořád řeší, neustále se snaží podsouvat veřejnosti, že dělám něco nelegálně, vymýšlejí zákony šité na míru proti mně, sledují, kde jsem, co dělám. A snaží se mě všemožně dostat z politiky. Nechceme se totiž přizpůsobit jejich systému fungovaní ve Sněmovně,” uvedl v reakci na usnesení výboru šéf ANO.

„Chápu, že jsem u nás narušil establishment budovaný 25 let, proto se někteří stále snaží na mě něco najít,” dodal a zopakoval, že působení v dozorčí radě společnosti neodporuje českým ani německým zákonům, což podle něj dokládají i právní analýzy, které si nechal vypracovat.

„Předsedou dozorčí rady SKW jsem dlouhá léta a po vstupu do politiky jsem hodlal odejít, ale banky, které financují SKW, si přály stejně jako management společnosti, abych ve funkci zůstal. Byla zároveň provedena právní analýza, která potvrzuje, že mohu tuto funkci zastávat a není to v rozporu se zákony Spolkové republiky Německo ani se zákony České republiky. Mimochodem zasedání se nezúčastňuji, protože nemám čas,“ uvedl již dříve.

Celou věc přirovnal ke kauze Čapí hnízdo. „Chápu, že vyvolat zdání pseudoproblému stejně tak jako u Čapího hnízda se právě teď hodí,“ konstatoval.

Anketa

Vadí vám možný střet zájmů Andreje Babiše?
Ano
44,6 %
Ne
55,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1163 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám