Hlavní obsah

Vydatné deště rozvodňují řeky, meteorologové vydali výstrahu

Praha
Aktualizováno

Déšť, který je místy trvalý a vydatný, zvedá hladiny řek. Prvního povodňového stupeň dosáhla ve čtvrtek nad ránem na několik hodin jihočeská Blanice ve stanici Blanický mlýn. Hladina ale postupně klesla. Dopoledne se na první stupeň dostala i Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích, Ondřejnice v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku a Lužická Nisa v Liberci. Meteorologové upozornili, že pršet bude i během dne a voda bude stoupat na dalších místech republiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od středy 14:00 do čtvrtka 6:45Video: www.chmi.cz

 
Článek

V povodí horní Jizery a na Kamenici v severozápadních Čechách lze očekávat dosažení druhého stupně povodňové aktivity, na řece Smědá může hladina krátkodobě překročit i třetí, nejvyšší stupeň.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze uvedl, že řeky budou kulminovat většinou ve čtvrtek večer, některé až v noci a během pátku. Srážky budou během večera postupně slábnout.

Pršet bude zejména na horách na severu a severozápadě země, kde za 12 hodin může spadnout 35 milimetrů srážek na metr čtvereční.

Foto: ČHMÚ

Přehled srážek spadlých na území ČR za 24 hodin do čtvrteční sedmé hodiny ranní

"Na návětří Krušných, Jizerských hor a Krkonoš můžou ojediněle dosahovat úhrny i přes 50 milimetrů za 12 hodin," uvedli meteorologové.

Déšť na horách doprovází i silný vítr. Zastaven byl ráno provoz lanovky na Ještěd, na vrcholu hory byl nárazový vítr o síle 100 km/h.

Na Liberecku zasahovali hasiči v noci na čtvrtek u popadaných stromů. „Z předchozích bouřek jsou některé stromy narušené a dlouhotrvající déšť s větrem udělají své,” popsala mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

Aktuální přechod srážek přes území ČR

Výstrahu na velmi vydatný déšť a povodňovou pohotovost vydali meteorologové pro Liberecký kraj a Ústecký kraj, povodňová bdělost spojená se silnými srážkami platí pro Jihočeský, Plzeňský a Královéhradecký kraj. Hodně pršet má dnes také na Vysočině, v Pardubickém, Středočeském a Karlovarském kraji.

Některé řeky, které odvodňují zejména Český les, Šumavu, Novohradské hory a Brdy, mohou během dne dosáhnout prvního povodňového stupně.

V povodí Lužické Nisy, horní Jizery a na Kamenici čekají hydrologové vyhlášení druhých stupňů, na Smědé možná i třetího; kulminace se na těchto řekách čeká během noci a pátku.

Ojediněle se hladiny řek podle ČHMÚ zvednou i na malých a středních tocích v ostatních povodích, které budou zasaženy intenzivními srážkami. Na většině toků se má situace zklidnit večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám