Hlavní obsah

Bezpečnostní rada nebude řešit reorganizaci policie. Lidovci ani ANO to nevěděli

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní rada státu (BRS) se příští týden ve středu nebude zabývat reorganizací policie. Prezidentovi Miloši Zemanovi to na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman se proto jednání bezpečnostní rady nezúčastní, ačkoliv to původně měl v úmyslu, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Předsedové ANO a KDU-ČSL uvedli, že o změně programu nevěděli.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka svolal bezpečnostní radu na 20. července.

Článek

Na bezpečnostní radě se chtěl Zeman, jak dříve řekl, zasadit o uklidnění napjaté situace v koalici. Vyvolala ji sporná reorganizace policejních útvarů. Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory nesouhlasu hnutí ANO, jehož představitelé mluvili o porušení koaliční smlouvy a hrozili jejím vypovězením.

Sobotka uvedl, že program bezpečnostní rady bez zařazení bodu k reorganizaci policie byl rozeslán před několika dny.

„Tématem se už zabývalo minulé jednání BRS a následně vláda projednávala písemnou informaci ministra vnitra s tím, že ministr vnitra bude vládu i nadále informovat. Navíc byla v mezičase zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která již zahájila svoji činnost," dodal ministerský předseda.

Lidovci o změně nevěděli

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve středu řekl, že nebyl informován o tom, že se na bezpečnostní radě problém reorganizace projednávat nebude. „Nevím o tom,” napsal ČTK Bělobrádek. Zařazení bodu na program navrhne.

Ještě v úterý první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že budou chtít na bezpečnostní radě slyšet, jak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý vypořádali všechny připomínky státních zástupců.

Od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zase chtěli na BRS ujištění, že reforma neohrozí vyšetřování živých kauz ani budoucí spolupráci policie a žalobců.

Babiš: Sobotka to chce zamést pod koberec

Změna se nelíbí šéfovi ANO Andreji Babišovi. Připomněl, že o svolání BRS kvůli policejní reformě požádalo jeho hnutí spolu s lidovci.

„Pan premiér zapomíná, že Bezpečnostní rada státu není jeho orgánem a (orgánem) sociální demokracie, ale společným orgánem koaliční vlády. Pan premiér nám ukazuje, že udělá vše proto, aby se reorganizace policie veřejně neřešila a zametla se pod koberec,” napsal Babiš Novinkám.

O tom, že BRS nebude o policejní reorganizaci jednat, nevěděl ani Babiš.

„Dozvídám se to z médií. Což mě nepřekvapuje, už si na to pomalu zvykám,” dodal.

Od srpna

V rámci reformy vznikne 1. srpna Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž šéfem se stane Michal Mazánek. Pod novou policejní složku budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar.

Se sloučením policejních útvarů nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svojí funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Bezpečnostní rada měla opět reformu policie probrat, zabývat se měla i některými návrhy na její úpravu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám