Hlavní obsah

B-1 i B-52, Američané pošlou na manévry do Česka strategické bombardéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2016, které bude v České republice probíhat od 30. srpna do 20. září se vedle již potvrzených strojů zúčastní i americké strategické bombardéry B-1 a B-52. Ve středu o tom informoval Tomáš Maruščák z tiskového oddělení cvičení.

Foto: Reuters

B-52 Stratofortress na archivním snímku

Článek

Cílem cvičení je sladění předsunutých návodčích, tedy specialistů, kteří často působí na nepřátelském území a navádějí letouny na cíl, s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek.

"V letošním roce pracujeme s celkovým počtem až 1500 cvičících, z toho jsou tři stovky ze zahraničních armád," řekl řídící cvičení Zdeněk Bauer.

Výcvik se uskuteční ve vojenských prostorech Boletice a Libavá a dále u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vicenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a u 15. ženijního pluku v Bechyni.

Foto: Profimedia.cz

Americký strategický bombardér B-1A

Poprvé v historii se také podle Maruščáka do cvičení zapojí i příslušníci aktivních záloh.

"Vojáci aktivní zálohy jsou předurčeni pro ochranu letiště Náměšť jako důležitého objektu státu," uvedl Pavel Král, zástupce náčelníka štábu základny.

Během dvoutýdenního cvičení se do ochrany objektů zapojí celkem 360 záložníků z osmi pěších rot krajských vojenských velitelství.

Foto: AirbusGroup

Německá průzkumná Tornado RECCE

Účast předběžně potvrdilo 15 evropských zemí a USA. Do cvičení se podle Bauera po několika letech opět zapojí polské vzdušné síly s letouny Su-22, nově budou podporu pozemních jednotek poskytovat také německé letouny Tornado.

Dorazí i Stratotanker

"Klíčová je účast vzdušných sil Spojených států amerických. Ta přidává celému cvičení značnou hodnotu," podotkl Bauer.

Výcviku se tak zúčastní i americké bombardéry B-1 a B-52. Americké vzdušné síly poskytnou i vrtulníky AH-64 Apache a dva tankery KC-135R Stratotanker.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tankovací a transportní letoun KC-35 Stratotanker

Leteckou podporu zajistí dále také gripeny, L-39, L-159 nebo PC-9, zapojí se i vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171.

Stroje budou podle Maruščáka létat hlavně v pracovních dnech od 09:00 do 23:00. "Ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přeletům mezi operačními prostory," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám