Hlavní obsah

O Lítačku bude od srpna možné žádat přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O vydání Lítačky budou moci lidé využívající pražskou MHD od srpna žádat přes internet. V pátek to uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman, podle něhož magistrát rovněž zvýšil počet přepážek, na nichž jsou karty vydávány. Karta, která od března funguje ve zkušebním provozu, nahrazuje opencard.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přepážky jsou ve Škodově paláci ve dvou prostorech. Dosavadních 11 okének je na rohu Jungmannovy a Charvátovy. Nově zprovozněných osm je na místě, do kterého se lidé dostanou vchodem z Charvátovy ulice. Do března tady úředníci vydávali opencard. Provozní doba se nově rozšiřuje na každý všední den od 7:00 do 20:00.

"V průběhu příštího týdne by měla být také v provozu expresní pobočka Hradčanská v prostorách dopravního podniku (DPP) u vstupu do metra," uvedl Hofman. Další pobočky pro expresní vydávání Lítačky v prostorách DPP by se měly otevírat pravděpodobně na konci příštího týdne na Roztylech a v centrálním dispečinku DPP Na Bojišti.

Spolu s možností zažádat o Lítačku přes internet začne od začátku srpna platit nový ceník, který bude zahrnovat poplatek 50 korun za podání žádosti on-line. Cena za běžné vydání zůstane 100 korun a za expresní výdej na místě 200 korun. Bezplatně lze vyměnit pouze karty končící opencard za Lítačku. Platný kupón bude přehrán na nově vydanou kartu.

Spory o opencard trvají

Lítačka od března v pilotním provozu nahradila opencard. Karty Praze dodala firma XT-Card. Jejím správcem je městská firma Operátor ICT, která od města dostává měsíční paušál přibližně čtyři milióny korun a 100 korun za každou vydanou kartu.

Související témata:

Foto: Facebook ANO

Nová podoba Lítačky

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Opencard vlastní asi 1,2 miliónu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Město má s jejím majitelem, firmou eMoneyServices, nevyřešené smlouvy na práva k opencard. EMS po magistrátu žádá téměř 700 miliónů korun, o další desítky miliónů se již soudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám