Hlavní obsah

Ambasády budou dál chránit elitní policisté

Právo, Naďa Adamičková

Teroristické útoky málem na denním pořádku, únosy, nečekané demonstrace mnohdy přecházející v násilí. I v takových poměrech působí v oblasti Blízkého východu čeští diplomaté.

Článek

Právě kvůli těžko představitelným podmínkám ministerstvo zahraničních věcí spolu s resortem vnitra rozhodly v uplynulých dnech o prodloužení mise elitních policistů z Útvaru rychlého nasazení v libanonském Bejrútu o další půlrok. V oblasti působí od září loňského roku.

Z vlády, kterou ministři o tomto kroku tento týden informovali, nezazněl jediný zpochybňující názor. Náklady přes tři milióny korun na šest měsíců přitom uhradí ze svých zdrojů policie.

Příslušníci URNA coby protiteroristického útvaru jsou speciálně cvičeni pro zásahy proti zvlášť nebezpečným pachatelům, ale také pro vyjednávání i ochraně VIP.

„Nemůžeme si dovolit nic nedělat, to bychom byli zločinci,“ řekl Právu šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Poznamenal, že si málokdo v Česku dokáže představit práci v takových podmínkách. Přesto prý Česko nemá problém do rizikových oblastí vysílat diplomaty.

Zbraně, únosy, demonstrace

Podle Zaorálka je důvodem prodloužení působení policejního týmu při zastupitelském úřadu v Bejrútu zhoršená bezpečnostní situace, a proto je potřeba posílit příslušná opatření v místě.

„Opatření jsou v souladu se zahraničně politickými a bezpečnostními zájmy České republiky,“ zdůvodňuje tyto kroky ministr.

Zkušenosti z oblasti jsou často až děsivé. Hovoří třeba o velkém množství zbraní mezi Libanonci, zejména mezi teroristy oblíbených samopalech kalašnikov AK47 nebo granátometech RPG. Tyto zbraně prý patří k „standardní výzbroji mnoha domácností“.

Motivem může být cokoliv

Mezi rizikové faktory patří také množství demonstrací v hlavním městě, které blokují hlavní dopravní tepny v Bejrútu, včetně páteřní komunikace na mezinárodní letiště.

Motivem podle znalců může být cokoli. Demonstrace pak často přechází v násilí, kdy musí zasahovat policie.

Samotnou kapitolou jsou únosy. S tím má Česká republika vlastní zkušenost, když byla loni v červenci unesena pětice Čechů, kterou se podařilo dostat domů letos v únoru.

Dvojice elitních policistů má a nadále bude mít na starosti mj. hodnocení informací z místa určeného a předpokládaného pobytu chráněných osob, bezpečnostní průzkum, zajišťování součinnosti s místní policií a případně dalšími bezpečnostními složkami, posílení bezpečnosti zastupitelského úřadu.

Podobná pravidla platí také v syrském hlavním městě Damašku, kde rovněž působí tým příslušníků URNA. Ambasády v rizikových oblastech pak mají k dispozici už několik let opancéřované vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám