Hlavní obsah

Zaorálek: EU se musí zaměřit na projekty, které lidé potřebují a chtějí

Novinky, jas

Další vztahy Evropské unie s Velkou Británií by podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly být v rovině přátel, kteří se potřebují. Zaorálek to v pondělí uvedl po pražském jednání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky (V4), Francie a Německa. EU se podle něj musí zaměřit na praktické projekty, které mají dopady na občany.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (uprostřed), Miroslav Lajčák ze Slovenska (vlevo) a Frank-Walter Steinmeier z Německa (vpravo).

Článek

Následné debaty se podle něj budou muset vést v rovině hledání nového vztahu k Velké Británii a definování toho, jak by měla EU po brexitu vypadat.

„Evropská unie je projekt, který ke svému životu nutně potřebujeme,” shrnul Zaorálek postoj účastníků a připomněl, že reakcí na odchod Velké Británie nemůže být „překotná integrace”. Podle něj ani nejde předstírat, že se nic nestalo.

Tisková konference po jednání ministrů zahraničí V4, Francie a Německa

Jednotlivé státy by podle Zaorálka měly mít možnost dělat politiku, pro kterou mohou získat podporu svých občanů. EU by se proto měla soustředit na praktické projekty. Další integrace by měla probíhat pouze v oblastech, kde je potřeba a kde jsou politici schopni ji vysvětlit lidem.

Další debaty o podobě Unie by měli vést lídři jednotlivých členských států, jednotlivé země a Evropská rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám