Hlavní obsah

Pithart odmítl možnost dostat od Zemana vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý předseda Senátu Petr Pithart odmítl možnost být mezi nominovanými na nejvyšší státní vyznamenání, která bude udělovat prezident Miloš Zeman. Uvedla to v úterý Česká televize. Pithart je už druhým, kdo návrh na zařazení na seznam nominovaných odmítl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bývalý předseda senátu Petr Pithart

Článek

Pitharta na udělení vyznamenání navrhoval Senát. Podvýbor horní komory ho chtěl nominovat za podíl na úspěšné politické transformaci po roce 1989. Bývalý disident a politik podle ČT nechtěl důvody svého rozhodnutí komentovat.

„Osobně mě mrzí rozhodnutí bývalého předsedy Senátu Petra Pitharta nepřijmout návrh na jeho státní vyznamenání,“ uvedl pro ČT současný předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Formálně však Senát jako celek bude jednotlivé návrhy teprve projednávat, Petrovo rozhodnutí samozřejmě zohledníme,“ dodal Štěch.

Přestože Pithart své rozhodnutí zatím nekomentoval, svůj postoj ke způsobu, jakým se Zeman zhostil prezidentské funkce, dal v minulosti veřejně najevo. Například podepsal takzvanou Kroměřížskou výzvu, která si dala za úkol najít do příští prezidentské volby v roce 2018 vhodného kandidáta.

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV na otázku, jak by měl vypadat ideální český prezident, uvedl, že by mu stačilo, kdyby prezidentem nebyl „samolibý narcis”.

Odmítl i Grygar

Před Pithartem se stejně rozhodl astronom a astrofyzik Jiří Grygar. Odmítl, aby byl zařazen na seznam celkem 35 jmen, který začátkem června odhlasovala Poslanecká sněmovna.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček následně uvedl, že Grygarovo odmítnutí nesouvisí s osobou Miloše Zemana. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám