Hlavní obsah

Nové naváděcí stanoviště letectva i raketa S-125 Něva. Bunkr Drnov rozšířil svou expozici

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drnov/Slaný

V bunkru Drnov u Podlešína nedaleko Slaného se připravují na začátek sezóny. Brány dlouho utajovaného podzemí se návštěvníkům otevřely opět po roce 2. července. V rámci prohlídky nahlédnou do zázemí vojáků, kteří prostor opustili v roce 2003. Mezi letošní novinky patří nově zpřístupněných 80 metrů prohlídkové trasy i rozšíření raketové expozice.

Prohlídka nové expozice v bunkru DrnovVideo: Novinky

 
Článek

Bunkr o ploše 5500 m² v minulosti sloužil jako velitelské stanoviště protivzdušné obrany Prahy. Trvalou pohotovost zde vojáci i důstojníci drželi od roku 1985. Místo opustili v roce 2003. Nyní funguje jako muzeum Studené války.

Občanské sdružení Bunkr-Drnov, které se o prostor stará, připravilo pro letošek několik novinek. Zcela nově vybavili a zpřístupnili naváděcí stanoviště letectva, odkud byl řízen letový provoz stíhačů z letiště Žatec.

„Přístroje sloužily letovodům k jejich práci. Zajímavostí je, že navádění letadel bylo možné v automatickém režimu, kdy pomocí počítače odesílali datové povely přímo do letadla, a to bylo naváděno automatickým způsobem na cíl,“ přibližuje Matěj Louda z Občanského sdružení Bunkr-Drnov.

V sále bojového velení se původní vojenské vybavení nedochovalo. Sdružení proto nově připravilo repliky pultů, od kterých operátoři řídili bojovou činnost. Ty však nejsou zcela totožné s těmi původními, potřebná dokumentace se podle iniciátorů shání velmi obtížně.

Foto: Novinky

Nově obnovené naváděcí stanoviště letectva a sál bojového velení.

V bunkru se na směnách střídalo maximálně 170 vojáků. Nejednalo se totiž o kryt, kde by se mohly schovat velké počty lidí, ale o pouhé režimové pracoviště. Vedla se odsud konkrétní určená bojová činnost.

„Ubytování vojáků bylo v areálu, který se nachází pod námi. S bunkrem je propojený podzemní chodbou, aby nebyl vidět pohyb vojáků, kteří sem vstupovali a vycházeli ven. V době míru se stravovali v kuchyni, která byla společná pro všechny vojáky v areálu. Ale v době bojové činnosti nebo válečného ohrožení, měli vojáci v bunkru dostatečné množství zásob až na 21 dní izolace od venkovního prostředí,“ uvádí Louda.

Foto: Novinky

Jídelníček pro vojáky z roku 2001.

Právě tomuto tématu je věnovaná nová část prohlídkové trasy, která zavede návštěvníky do kuchyňky a kantýny, kde se vojáci v bunkru přímo stravovali. Na místě zůstal i pozůstatek zásob jídla, například konzerva paštiky, lunchmeat, nebo tatranky z roku 2001.

Foto: Novinky

Potraviny, které se dochovaly po vojácích, kteří opustli prostor v roce 2003.

Sdružení pro letošní rok rozšířilo také expozice raketové techniky. Doplnili ji o poslední exponát, raketu S-125 Něva. Expozice tak přináší kompletní průřez dějinami protivzdušné obrany státu od nejstarší rakety Volchov po nejmodernější raketu Vega.

Prohlídka bunkru je možná po předchozí domluvě. Rezervační formulář i další informace naleznete na stránkách www.bunkr-drnov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám