Hlavní obsah

Premonstráti stáhli restituční žaloby na třeboňské rybářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanonie premonstrátů z Teplé na Karlovarsku stáhla žaloby, které kvůli církevním restitucím podala na Rybářství Třeboň. Premonstráti oznámili, že vůči soukromým firmám nebudou při restitučních nárocích, na nichž nicméně trvají, postupovat soudní cestou.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Nároky dalších subjektů katolické církve vůči Rybářství Třeboň však trvají. Celkem šlo o majetek na ploše 330 hektarů za 150 miliónů korun, jeho součástí byly i požadavky premonstrátů z Teplé. Církev požaduje především rybníky o velikosti kolem pěti až deseti hektarů.

Ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda ve čtvrtek řekl, že majitelé rybářství na začátku 90. let zprivatizovali, aniž by postupovali protiprávně. "Premonstráti uznávají, že rybářství bylo zprivatizováno na základě dobré vůle. Myslíme si, že stát se s celou záležitostí vypořádal tak, že investoval 59 miliard na to, aby částka případně kryla nároky, pokud by se objevily nějaké nové," řekl Hůda.

Premonstráti z Teplé uvedli, že v budoucnosti se zaměří na nápravu křivd pouze směrem ke státu. Nebudou tak tyto spory řešit soudy se soukromými subjekty. "Byli bychom velmi rádi, kdyby stejným způsobem postupovali i ostatní," uvedl k rozhodnutí premonstrátů Hůda.

Třeboňští rybáři v minulosti podali podnět policii, protože se domnívají, že cisterciácké opatství Vyšší Brod a římskokatolické farnosti Lutová a prelatura Český Krumlov chtějí získat řadu jejich rybníků nezákonným způsobem. "Na tom podnětu fakt, že premonstráti stáhli žalobu, nic nemění," uvedl Hůda.

Hejtman rozhodnutí vítá

Církevní restituce se na jihu Čech staly v posledních týdnech politickým tématem. Jihočeský kraj předložil do parlamentu návrh zákona, který by zdaňoval finanční náhrady pro církve. Církve v souvislosti s navrácením majetku v regionu podaly více než 150 žalob.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

"Premonstráti v Teplé snad spustili celé domino žalob, které by se mohly začít stahovat. Kéž by to skutečně byl ten první krok. Opakovaně říkáme, že kraje ani obce, ani fyzické osoby nejsou povinné osoby. Těmi je jenom stát a ten se s tím musí popasovat," řekl dnes jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám