Hlavní obsah

Policejní útvary stříhají metr, od července je má nahradit superúřad

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení policie ve středu podle očekávání potvrdilo, že současné elitní útvary pro boj s korupcí a mafiemi se mají od léta sloučit pod jednu střechu. Tou se má podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého stát Národní centrála proti organizovanému zločinu, která by vyšetřování té nejzávažnější kriminality koncentrovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Ani po tiskové konferenci kompletního vedení policie i následném jednání sněmovního bezpečnostního výboru ale není jasné, v jakém konkrétním složení by měla od léta tuzemská celostátní kriminálka fungovat.

Tuhý pouze ubezpečil, že současní velící důstojníci mají v případě zájmu najít místa i ve vedení centrály, podle všeho tedy v čele jednotlivých sekcí. Ty se mají zabývat bojem proti terorismu, kyberkriminalitě, organizovanému zločinu, závažné hospodářské kriminalitě a korupci. Nad nimi bude stát kromě ředitele centrály i jeho náměstek pro výkon.

Zástěrka pro odstranění Šlachty?

Kompetence současných útvarů by se tak podle všeho rozdělily v poměru tří ku jedné – zatímco detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) by se „rozletěli“ do prvních tří sekcí, tak policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) by „pouze“ přešli do té zbývající, která de facto kopíruje jejich současné zaměření.

Nepřipravujeme nic, co by mělo jakkoliv ohrozit vyšetřování nebo připravit konkrétní lidi o místa
Tomáš Tuhý, policejní prezident

Tuhý spolu se svým náměstkem pro kriminálku Zdeňkem Laubem přitom naznačili, že změna má být postupná. Cílem je podle nich zefektivnění vyšetřování, skoncování s plýtváním silami při překrývání práce současných útvarů a lepší možnost reagovat na vývoj zločinu.

„Nepřipravujeme nic, co by mělo jakkoliv ohrozit vyšetřování nebo připravit konkrétní lidi o místa,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci Tuhý s tím, že sloučení specializovaných útvarů pod jedno velení odpovídá i zahraničním trendům.

Reagoval tak na hlasitou kritiku zejména vedoucích státních zástupců, podle kterých by takto razantní změna mohla v konečném důsledku zastavit vyšetřování závažných kauz.

Jejím hlavním smyslem má podle nich být odstavení výrazného šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, jehož podřízení v poslední době stále více ve svých kauzách sahají i do vysoké politiky.

Právo už ve středu informovalo, že Šlachta a jeho způsob práce, v rámci které mimo jiné stále častěji přebírá kauzy protikorupční policii, leží některým klíčovým lidem resortu dlouhodobě tzv. v žaludku, ostatně kritizoval ho za to veřejně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a opakovaně i interně jeho přímý nadřízený, tedy právě Laube, který reorganizaci připravil.

On sám ale ve středu před poslanci bezpečnostního výboru upozornil na to, že idea samotná je stará již několik let a její realizaci zhatila naposledy v roce 2012 tehdejší úsporná opatření.

Národní centrála proti organizovanému zločinu
Povede ji ředitel a tři náměstci (pro výkon, pro podporu výkonu a pro logistiku). Bude mít čtyři sekce – korupce a závažné hospodářské činnosti, terorismu a extremismu, organizovaného zločinu a kybernetické kriminality.
Všichni policisté by měli být převedeni do nové struktury k 1. 7. 2016, měli by vést stejné spisy jako doposud. Fyzicky mají zůstat na stejných místech, to se však může do budoucna změnit
Zdroj: Policejní prezidium

Dnes podle Laubeho její kritici poukazují na osobní rovinu související s údajnou snahou odstranit Šlachtu.

„Není v tom nic osobního, ostatně současní šéfové včetně plukovníka Šlachty mají v nové struktuře své pevné místo, pokud o to budou mít zájem,“ prohlásil Laube.

Šéfové se budou hledat během června

Jak konkrétně by měl výběr nových vedoucích a zejména pak ředitele nově vznikající centrály probíhat, není zatím zřejmé.

Ze slov Laubeho nicméně vyplývá, že jasno má být v tomto směru do spuštění celé operace, tedy do začátku července. V nejbližší době tak mají být na všechny klíčové posty centrály včetně toho nejvyššího vypsána tzv. nabídková řízení, do kterých se budou moci přihlásit policisté ve stejné platové třídě – kromě členů současného vedení útvarů jsou to třeba i ředitelé jednotlivých krajských policejních správ.

„Nový management by každopádně měl čas do konce listopadu, aby přišel s návrhy na konkrétní budoucí uspořádání jednotlivých sekcí a odborů,“ doplnil k tomu Laube.

Policejní reforma
Vedení policie počítá v rámci reformy s tím, že budou tři výkonné útvary – Národní protidrogová centrála, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu a nově Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
Beze změny zůstanou tzv. servisní útvary s celorepublikovou působností – Útvar zvláštních činností (zajišťuje odposlechy a sledování), Útvar speciálních činností (poskytuje ochranu svědků a agenty), Kriminalistický ústav a Útvar rychlého nasazení.
Zdroj: Policejní prezidium

Ministr Chovanec se ve středu před poslanci za vedení policie postavil. Podle něj plánovaná reforma policie patří do výlučné pravomoci policejního prezidenta a jeho týmu. „Nebráním se dialogu, ale zároveň nemám důvod jim nedůvěřovat,“ prohlásil šéf resortu vnitra. Podobně se vyjádřila i většina poslanců bezpečnostního výboru.

Chovanec také uvedl, že ještě předtím, než novou organizační strukturu potvrdí svým podpisem, tak si nechá zpracovat analýzu efektivnosti takového kroku.

Podporu záměrům vedení vyjádřil šéf nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám