Hlavní obsah

Prezident Zeman zahájí jednání v Jerevanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájí oficiální jednání v Arménii. V metropoli Jerevanu nejprve navštíví muzeum genocidy, poté se sejde s arménským protějškem Seržem Sargsjanem. V plánu má také účast na česko-arménském podnikatelském semináři.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Český prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman do země přiletěl již v úterý večer. Prvním bodem oficiálního programu je ale až středeřní pietní akt v muzeu vyvražďování Arménů. Český prezident během něj položí věnec u tamního památníku a v areálu poté zasadí strom.

Otázka vyvražďování arménského obyvatelstva Osmanskou říší za první světové války je pro kavkazský region velmi citlivým tématem. Arménie tehdejší události, při kterých zemřelo až 1,5 milionu lidí, označuje za genocidu. [celá zpráva]

V Turecku, nástupnickém státu Osmanské říše, je použití takového označení považováno za trestný čin. Česko se dosud k zemím, které události za genocidu označují, nepřipojilo. Zeman ale již v minulosti takový termín použil.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Očekává se, že se k této ožehavé otázce během své návštěvy vyjádří.

Ve čtvrtek Zeman z Arménie odletí na návštěvu Makedonie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám