Hlavní obsah

Chovanec žaluje Prahu 1 kvůli šibenicím

Právo, Barbora Janáková, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Týden poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prohlásil, že se bude bránit proti rozhodnutí úředníků z Prahy 1, že šibenice na demonstracích nejsou přestupek, podal k Městskému soudu v Praze žalobu proti nečinnosti.

Foto: Pro Novinky Pavel Dobrovský

Šibenice na Václavském náměstí

Článek

Vadilo mu, že Úřad městské části Praha 1 celou věc odložil na základě výpovědi podezřelého muže (45), který loni 1. července přinesl na demonstraci proti migraci dvě podomácku vyrobené makety šibenic i s oprátkami s nápisy „EU=CCCP“ a „Za vlastizradu“.

Nikdo z přítomných policistů tehdy nezasáhl a ani úředníci z Prahy 1 následně toto chování nevyhodnotili jako přestupek.

To však vadilo ministru vnitra natolik, že včera podal žalobu, což krátce po rozhodnutí úřadu z Prahy 1 avizoval.

Nošení šibenic není legální

„Žalovaný vycházel při svém hodnocení převážně z podání vysvětlení podezřelé osoby a řádně nezhodnotil veškeré relevantní skutečnosti daného případu,“ uvedl Chovanec v textu žaloby, jejíž kopii má Právo k dispozici.

„Zpravidla přitom nelze plně spoléhat na podání vysvětlení osobou podezřelou, naopak je třeba hodnotit tuto výpověď kriticky a vycházet i z objektivních skutečností,“ doplnil ministr. Zároveň uvedl, že úřad měl vyslechnout i druhého muže, který šibenice na demonstraci nesl.

Ať soud rozhodne a ať je jasno, míní Chovanec

Na soud se Chovanec obrátil i proto, aby jasně určil, co je ještě na hraně a co už za hranou zákona. On sám míní, že používání šibenic patří do druhé kategorie.

„Ministerstvo vnitra považuje za nutné nastavení jasných hranic dovoleného chování, přičemž nošení šibenic na demonstrace a vyhrožování jimi nepovažuje za legální vyjádření svobody projevu, naopak takové jednání považuje za protiprávní,“ má jasno ministr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Obdobné projevy podle něj vedou k další radikalizaci společnosti, proto je prý potřeba vyslat jasný signál, jaký je postoj státu k takovémuto chování.

Ministr vnitra přitom chce, aby soud nařídil úřadu zahájit v této věci řízení o přestupku a do třiceti dnů rozhodnout. Praha 1 přitom případ loni v říjnu rovnou odložila, aniž správní řízení vůbec vedla. Chovanec soudu také navrhl, aby v případě, že žalobu odmítne, posoudil nečinnost v daném případě jako nezákonný zásah.

Ministerstvo si stěžovalo už dříve

To ovšem není jediný krok, který ministerstvo vnitra učinilo, aby zvrátilo rozhodnutí úřadu. V polovině března jeho zástupci podali tzv. opatření proti nečinnosti, v němž si rovněž stěžovali na postup úřadu Praha 1 jeho nadřízenému orgánu, tedy pražskému magistrátu. Ten ale v květnu rozhodl, že byl postup městské části v pořádku.

Podle magistrátu byly makety šibenice použity jako transparent prezentující názor jejich autora, jehož účelem bylo vyvolat zájem médií o demonstraci. Proto se prý jedná o jakousi realizaci svobody projevu.

„Hranice svobody projevu mohou být v konkrétním případě neostré, nicméně ministerstvo vnitra má za to, že uvedená jednání již hranice svobody projevu přesahují,“ reagoval Chovanec v žalobě na odůvodnění rozhodnutí magistrátu.

Pražská radnice přitom argumentovala jinými případy z minulosti, kdy podobná jednání nebyla brána jako přestupek. V žalobě se proti tomu šéf vnitra vymezil slovy, že dostatečným tvrzením pro vyloučení odpovědnosti za jednání nemůže být způsob, jakým byla jednání posuzována v minulosti.

„Podle názoru ministerstva vnitra navíc není vyloučeno, že s ohledem na změnu společenského klimatu se změní rovněž pohled na společenskou nebezpečnost konkrétního jednání,“ doplnil Chovanec ve dokumentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám