Hlavní obsah

Na Bruntálsku spadlo za hodinu až 12 centimetrů srážek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Pavel Karban

Moravskoslezský kraj zasáhly v úterý v podvečer silné bouřky, na některých místech, například v Kopřivnici, je doprovázelo krupobití. Nejvíce vody spadlo na Bruntálsku, Novojičínsku a v okolí Frýdku-Místku.

BEZ KOMENTÁŘE: Krupobití v KopřivniciVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Nejextrémnější průtrž byla u Města Albrechtic na Bruntálsku, stanice Žáry naměřila za 50 minut 127 milimetrů srážek,“ uvedl Petr Drobek, meteorolog z ČHMÚ v Ostravě-Porubě.

Dalším místem, kde spadlo vydatné množství vody, byl Frýdek-Místek a okolí. „To bylo odpoledne, naměřili jsme 53 milimetrů,“ doplnil s tím, že bouřky se přehnaly i nad Kopřivnickem. „Tam ale bohužel není žádná stanice, takže nemáme přesný údaj. Na radarových obrazech jsme ale i tam pozorovali vydatné srážky,“ sdělil Drobek.

Foto: Jana Kováčová

Bouřka v Kopřivnici

Bouřky zatopily sklepy, obchody a v Kopřivnici i suterén hotelu. S čerpáním vody pomáhali lidem moravskoslezští profesionální i dobrovolní hasiči.

Od 18 do 20 hodiny evidují hasiči 30 výjezdů spojených s vodou, z toho dvě třetiny do Kopřivnice. „Pomáhá tam mimo jiné i osm jednotek dobrovolných hasičů z Ostravy. Podle odhadu zdejšího velitele zásahu z HZS Moravskoslezského kraje bylo kolem osmé hodiny večerní zásahů mnohem více, ale zatím není čas je počítat. Využití ostravských jednotek je velmi potřebné,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Varování pro celou ČR

Pro celé území republiky kromě Karlovarského kraje platí výstraha na velmi vydatný déšť a silné bouřky už od 11:00 do odvolání. Počasí v Česku ovlivňuje podle meteorologů rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu.

Silné bouřky se podle nich budou vyskytovat i v dalších dnech, pravděpodobně až do konce týdne.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR během úterního odpoledneVideo: ČHMÚ

V úterý odpoledne se už bouřka přehnala například Prahou. Voda zde zaplavila Zlíchovský tunel a zastaven byl i provoz v tunelu Mrázovka. Voda tekla do stanic metra Muzeum a Anděl. Na Smíchově, který byl přívalovými dešti postižen nejhůř, projížděly tramvaje vodou, v obchodním centru Anděl tekla voda ze stropů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám