Hlavní obsah

V makovici hlavní věže Národního muzea se 44 let skrývala schránka

Praha

Během rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze se našla v makovici její hlavní věže olověná pamětní schránka. Ukryli ji tam zaměstnanci Jihočeského podniku pro údržbu památek Pelhřimov, kteří se podíleli na poslední opravě střechy budovy v roce 1972. Pracovníci muzea ve čtvrtek odhalili obsah schránky - našla se v ní pamětní listina, černobílé dobové fotografie či pamětní medaile.

Ve věži Národního muzea se našla 44 let ukrytá schránkaVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Nález schránky, jejíž obsah pracovníci muzea odkryli před zraky novinářů, ředitele muzea Michala Lukeše příliš nepřekvapil. Při obdobných rekonstrukcích se podobné věci totiž podle něj nacházejí.

„Obsahem schránky byly věci z roku 1972, kdy se naposledy opravovala střecha. My jsme vzkaz nestačili ještě celý přečíst, ale je tam dlouhý záznam o té době, který je podepsaný tehdejšími činovníky Národního muzea,” popsal Novinkám Lukeš. Podle něj je pikantní, že text listiny není podepsán jen ředitelem muzea, ale i předsedou komunistické organizace.

„Dále je tam Večerní Praha z 20. dubna 1972, asi abychom věděli, co se tehdy aktuálně dělo. Je tam také záznam o samotné rekonstrukci a dvě mince z té doby,“ dodal Lukeš.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Obsah schránky, která byla od roku 1972 ukryta v makovici jedné z věží

Věci ze schránky si převzali restaurátoři a po ukončení opravy hlavní věže je vrátí na původní místo. Předpokládá se, že se tak stane za čtyři až pět měsíců, kdy bude makovice věže pozlacena.

Podle Lukeše však pro věci bude zřejmě vyrobena nová schránka. „Vrátíme tam věci, které jsme tu našli, a vložíme tam podobné dokumenty o naší době. Chtěli bychom ale vymyslet ještě něco typického pro dnešní dobu a to bychom asi vypsali anketu pro lidi,“ uvedl ředitel.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Večerní Praha z roku 1972

Rekonstrukce Národního muzea začala loni na jaře a dokončena by měla být po třech letech a půl. Lukeš věří, že práce se v daném termínu stihnou a muzeum oslaví v roce 2018 v opravené budově 200 let od svého založení a 100 let od vzniku Československé republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám