Hlavní obsah

Karlštejnský poklad je po dlouhých letech znovu na hradě

– Karlštejn
Novinky, Aneta Lednová

Takzvaný Karlštejnský poklad, který byl za husitských válek ukryt do zdí tohoto středověkého hradu na Berounsku, se poprvé od svého znovunalezení vrátil zpět na Karlštejn. Stalo se tak při příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Karlštejnský poklad se po letech vrátil zpět na hradVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Od soboty 7. května mají návštěvníci Karlštejna jedinečnou možnost poklad si prohlédnout. Na hradě byl objeven zřejmě na konci 19. století při novogotické přestavbě. Jedná se o soubor zlatnických prací z doby Karla IV. a Václava IV. Tvoří ho 387 předmětů.

„Jsou to oděvní součásti jako například knoflíčky. Jsou tady ale také unikátní věci, které nenajdete v jiných sbírkách. K vidění jsou například spínadla, která byla typická pro módu druhé poloviny 14. století nebo tzv. povoňky, což jsou nádoby na vonné mastičky,“ popsala Novinkám kurátorka výstavy Naďa Kubů.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Spínadlo, kterým se na hrudi nebo na rameni sepnul plášť

Součástí pokladu jsou také zdobené číše a další nádoby. Karlštejnský poklad bude během sezóny doplněn i o dobové kostýmy.

Celý soubor byl zřejmě zazděn v době husitských válek, kdy byl hrad kolem roku 1420 obléhán. Kdy přesně a jak byl poklad znovu objeven, zůstává nejasné.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Součástí pokladu je také několik knoflíků

„Údajně ho našli dva dělníci, kteří na konci 19. století pracovali na restaurování a rekonstrukci hradu. O nálezu se ale nikomu nezmínili a ani ve stavebním deníku o tom není zmínka,“ uvedla kurátorka.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Hrad byl údajně postaven kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů

Poklad se poté objevil v berlínské aukční síni a následně se vrátil zpět do českého prostředí. Po druhé světové válce se dostal do sbírek Uměleckoprůmyslového muzea, které ho hradu, v roce tohoto významného výročí, zapůjčilo.

„Poprvé se od nálezu vrací karlštejnský poklad zpátky,“ dodala Naďa Kubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám