Hlavní obsah

Předsedkyně spolku rozfofrovala miliónové dědictví pro kočky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Čtrnáct let pečovaly dobrovolnice z plzeňského spolku Kočka mezi lidmi o zatoulané šelmičky ve městě. Před dvěma lety kvůli nedostatku peněz přišly o útulek a musely výrazně omezit kapacitu přijatých zvířat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Prodej domu byl zřejmě předem naplánovaný.

Článek

Žádná z nich přitom neměla tušení, že v roce 2011 získal spolek významný podíl z desetimiliónového jmění, který mu po své smrti odkázala známá plzeňská mikrobioložka a milovnice zvířat Alena Tomšíková.

Dědictví od štědré mecenášky totiž za jejich zády rozfofrovala předsedkyně spolku Anna Havlíčková. Policie ji nyní začala trestně stíhat pro zločin porušování povinnosti při správě cizího majetku.

„Obviněná svým jednáním způsobila občanskému sdružení Kočka mezi lidmi škodu přes tři milióny korun,“ řekla ve středu mluvčí policie Dagmar Brožová. Právo zjistilo, že obvinění se týká prodeje domu, který kočičí spolek zdědil po Tomšíkové společně s Ligou na ochranu zvířat.

Atraktivní obytná zóna 

Dvoupodlažní objekt s pozemkem o výměře 1400 metrů čtverečních stojí ve vilové čtvrti městské čtvrti Lochotín, v nejatraktivnější a také nejdražší obytné zóně v Plzni, kde řada zdejších rezidentů patří mezi známé a úspěšné osobnosti.

Soudní znalec nemovitost ocenil na téměř sedm miliónů korun. Dům se nakonec prodal ani ne za čtyři milióny a kočkám z toho zůstalo jen pár set tisíc korun. O celou transakci se starala právě Havlíčková, která je profesí právnička.

Ta nejdříve odkoupila od ligy její poloviční podíl za tři milióny a obratem pak celou nemovitost prodala podnikateli Jiřímu Dobrému za 3,8 miliónu korun včetně desítek obrazů v interiéru, jež byly součástí oceněného majetku v závěti.

„Obviněná žena poté, co občanské sdružení zdědilo předmětnou nemovitost, provedla změnu stanov tohoto sdružení na Ministerstvu vnitra České republiky, aby mohla se zděděnou nemovitostí nakládat zcela samostatně,“ uvedla dále policejní mluvčí.

Havlíčková tak bez vědomí a souhlasu členské základny spolku prodala dům výrazně pod cenou. „Ačkoli věděla, že cena nemovitosti je znaleckým posudkem stanovena na částku 6,8 miliónu korun, bez jakéhokoli výběrového řízení ji prodala přímému kupci za částku ve výši 3,8 miliónu korun,“ doplnila Brožová.

Prodej byl zřejmě předem připravený

Havlíčková na dotaz Práva nejprve tvrdila, že dům chtěla pro kočky, a proto si půjčila tři milióny, aby vyplatila ligu. Později prý zjistila, že jí úřad do objektu nepovolí zvířata nastěhovat, a tak se jej snažila prodat.

„Nabízeli jsme ho, ale nikdo jej za odhadní cenu nechtěl, dům byl v dezolátním stavu. Nakonec jsem ráda, že ho vůbec někdo koupil,“ prohlásila Havlíčková.

Jenže podle dokumentů, jež Právo získalo, byl prodej domu zřejmě předem připravený a domluvený. Vyplývá to například z kupní smlouvy, která byla uzavřena prakticky vzápětí poté, co spolek odkoupil vlastnický podíl od ligy.

Bývalá místopředsedkyně spolku Helena Straková vůbec netušila, jak velký majetek spolek zdědil. „Já jsem se starala jen o provozní věci. Peníze měla pod sebou paní předsedkyně. Můžu jen říci, že mi je z toho hodně smutno,“ uvedla.

Nyní se spolek přejmenoval na Naděje pro kočky a vede ho právě Helena Straková.

Výběr článků

Načítám