Hlavní obsah

Praha má smůlu, Národní dům na Smíchově nezíská

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kupcem Národního domu na Smíchově, v němž sídlí hudební klub Futurum, nebude hlavní město, ale společnost Torino Praga Invest. Firma, jež patří italskému investorovi Ninovi Altomontemu v pondělí podepsala kupní smlouvu s majitelem, jímž je Odborový svaz Kovo.

Foto: Profimedia.cz

Národní dům na Smíchově

Článek

O koupi secesní památky za 160 miliónů korun v březnu jednali pražští zastupitelé, ale nijak nerozhodli.

„Za 25 dnů byl doktor Altomonte schopen s námi dohodnout to, co Praha nebyla schopna udělat od října loňského roku. Dohodli jsme se, že obě strany nebudou zveřejňovat kupní cenu,“ řekl Právu předseda OS Kovo Jaroslav Souček.

Praha měla čas do konce března

Praha měla exkluzivitu na jednání do konce března, návrh však narazil na žádost opozice o podrobnosti zamýšlené akvizice. Secesní památku měla podle představy radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) spravovat městská akciovka Obecní dům, která se stará o jiný architektonický skvost Prahy.

Pro správu smíchovského národního domu postaveného před 110 lety podle projektu Aloise Jana Čenského zřídila kupující společnost firmu Perla Darte. Altomonte v poslední době investoval do pětihvězdičkového hotelu Le Palais v Praze 2 či do rekonstrukce domu s adresou Václavské náměstí 48.

Podle informací Práva mohla kupní cena za smíchovský národní dům o něco překonat částku, o níž jednali zastupitelé (160 miliónů korun). Rovněž daň z převodu nemovitostí by měl platit kupující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám