Hlavní obsah

Bujará severská mládež opět míří na levnou pijatiku do Prahy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládež ze severu Evropy letos opět přijede za levným alkoholem do Prahy. První mladí turisté se v metropoli objeví už v neděli. Kromě Dánů se očekává výrazně víc Švédů. Celkově by ale jejich počet měl být nižší než v předchozích třech letech, kdy někteří ničili hotely a řádili na ulicích. Mají jich být celkově dva tisíce. Speciální policejní pořádková jednotka bude ve střehu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policejní kontroly severské mládeže. Archivní snímek

Článek

První mládežníci, natěšení na noci plné zábavy, začnou přijíždět v neděli. V pondělí jim totiž začínají prázdniny a od tohoto dne policie čeká hlavní nápor.

Nejvíc rušno se podle informací Práva očekává kolem Vodičkovy a Havelské ulice v Praze 1, kde si i v minulosti oblíbili řadu místních podniků. Teprve se závěrem února budou mladým seveřanům končit poslední prázdninové turnusy.

Foto: Novinky

Mladí Dánové shromážděný před autobusy, které je odvezou domů.

„Máme informaci, že na rozdíl od předchozích let by většina návštěvníků měla být již plnoletá. To znamená, že policie je může zadržet. Mohou skončit na záchytce. Účastníci zájezdů podle pořádající agentury hradí dopředu kauce, z nichž hradí případné škody,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podle něho policie nebude dopředu vyčleňovat posily. Pokud by situaci nezvládala místní oddělení, či hlídky pohotovostní motorizované jednotky, bude nasazena speciální pořádková jednotka, sloužící non stop.

Přijedou dva dánští policisté

„Příprava se nepodcenila. Proběhla jednání s představiteli zastupitelských úřadů Švédů, Dánů, Finů a Norů za účasti pořadatelské agentury a městské části Praha 1. Zároveň Dánsko vyšle dva své policisty,“ upřesnil Hulan.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pražští policisté spolu s dánskými kolegy kotrolují dánské studenty v pražských klubech.

Mluvčí popřel informace Práva, že by přímo policisté, pokud bude mládež řádit na ulici, měli opilce svážet na hotely. „To bude dělat pořadatelská agentura, stejně jako loni,“ dodal Hulan.

Loni Prahu navštívilo zhruba pět tisíc severských mladíků a dívek.

Při svých opileckých nájezdech se proslavili například v podnicích Duplex nebo před hotelem Mosaic. Křik a močení na ulicích bylo to nejmenší. Seveřané vnímají Prahu jako místo pro ně fantasticky levné zábavy, kterou si u sebe doma nemohou často dovolit, protože je tam draho a „přísněji”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám