Hlavní obsah

Do důchodu by se mělo odcházet maximálně v 65 letech, navrhli vládě experti

Praha
Aktualizováno

Koaliční experti se shodli na tom, že maximální věk odchodu do důchodu by měl být stanoven na 65 let. Uvedla to v neděli Česká televize (ČT). Hranice by platila pro ty, co se narodili před rokem 1971. Každých pět let by se pak přezkoumávala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Odborníci konstatovali, že v důchodu by měl člověk strávit asi čtvrtinu života. O návrhu bude rozhodovat vláda.

„Tak jako ostatní návrhy, počítáme s tím, že by měl platit od roku 2017,“ řekla ČT ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Věk odchodu do penze není pevně stanoven a automaticky se zvyšuje bez pevné horní hranice. Každý rok se zvýší u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři. Dnes narozené děti by tak šly do penze až dlouho po 70. narozeninách.

Čtvrtina života v důchodu

Hranice 65 let by se každých pět let znovu přehodnocovala v závislosti na tom, jaká bude průměrná doba života. Vždy by měla odpovídat tomu, aby člověk strávil v penzi čtvrtinu života. Podle posledních statistik byla průměrná délka života muže v ČR v roce 2014 75,8 roku a žen 81,7 roku.

Hranice 65 let je obvyklá ve většině evropských zemí.

Někteří odborníci upozorňují, že v některých profesích není možné pracovat tak dlouho, protože výkonnost člověka s věkem klesá a především fyzicky náročné práce už starší lidé nezvládají tak dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám