Hlavní obsah

Premiér Sobotka odletěl do Číny, doprovází ho ministři i desítky podnikatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka odletěl v sobotu večer na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga na státní návštěvu Číny. Doprovází ho kromě ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka i zástupci krajů a několik desítek podnikatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Chceme posílit hospodářské vztahy a náš export do Číny, proto mne doprovází několik desítek podnikatelů. Rádi bychom získali další investice,” řekl Právu před odletem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jednou z dalších několika oblastí, o kterých budou členové vládní delegace jednat, bude podle něj zdravotnictví. A také cestovní ruch, v rámci jehož zvýšení Česko usiluje o druhou leteckou linku - ze Šanghaje.

Do Číny odletěla početná delegace

Premiéra na jeho státní návštěvě Číny doprovází mj. ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek a také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (všichni ČSSD), jenž je zároveň spolupředsedou nově vytvořené asociace čínských guvernérů a představitelů regionů střední a východní Evropy. Šestidenní cesty se účastní i zástupci ministerstev zahraničí, průmyslu a obchodu a kultury. Téměř 40 zástupců českých firem vede prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V Číně by měl Sobotka podepsat dohodu o zapojení České republiky do iniciativy Nová hedvábná stezka - o spolupráci východoevropských zemí s asijskou velmocí. Již dříve prohlásil, že by rád dosáhl podobné úrovně vztahů s Čínou, jako mají Německo, Velká Británie i Francie. Sobotka připomněl, že Čína je druhou největší ekonomikou na světě.

Čínská investice v Pasohlávkách

Hejtman Hašek Právu sdělil, že v čínské provincii Che-pej podepíše dokumenty ke společnému lázeňskému projektu Pasohlávky, čínská investice dosáhne 2,7 miliardy korun.

Na zhruba dvaceti hektarech kolem této obce na Břeclavsku vyrostou lázně s nabídkou tradiční čínské medicíny. Vznikne také na 500 nových pracovních míst většinou pro tamní obyvatele, čínská strana bude mít své zástupce v managementu.

Česká vládní delegace má v plánu návštěvu Šanghaje, města Su-čou a Pekingu. Hlavním bodem programu je summit platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu bude premiér rovněž jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem a prezidentem Si Ťin-pchingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám