Hlavní obsah

Šperky jako z Alibabovy jeskyně pokladů. V Praze začala výstava za čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Korunka vítězky Miss Universe či 11karátový diamant o velikosti knoflíčku od saka v hodnotě 32,5 miliónu korun jsou největšími lákadly pražské výstavy diamantů. Expozice potrvá do 20. listopadu. Zájemci se mohou do Široké ulice vypravit každý den od 10.30, zavírá se v 19.00 a vstup je zdarma.

V Praze začala výstava diamantů za čtvrt miliardy korun Video: Novinky

 
Článek

K vidění jsou například masívní náhrdelníky, náušnice, náramky a prsteny s diamanty osazenými v bílém zlatě či v kombinaci s barevnými diamanty. Kolekce jsou inspirovány faunou a flórou.

Korunka vítězky Miss Universe má hodnotu zhruba devíti milionů korun včetně DPH. Obsahuje diamanty o celkové váze větší než deset karátů, skoro 200 safírů o celkové váze 30 karátů. Korunka byla vyrobená v Česku, pracovalo se na ní 3000 hodin. Design je stylizovaný do panoramatu mrakodrapů na americkém Manhattanu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost už dříve uvedla, že ceny broušených diamantů sice od začátku letošního roku na trhu klesly až o deset procent, za posledních deset let se však investice zhodnotily o čtvrtinu. Podle prezidenta společnosti Luboše Říhy jde o cenový výkyv v dlouhodobě rostoucím trendu.

Po letech ekonomické krize, kdy lidé investovali spíše do velkých diamantů, roste podle obchodníků zájem o malé diamanty v ceně do 50 tisíc korun.

Pravý diamant, jehož hlavní složkou jsou atomy uhlíku, je nejtvrdším minerálem na Zemi. Diamant vzniká krystalizací při velmi vysokém tlaku a teplotě, kterých je možné dosáhnout asi 100 až 200 kilometrů pod povrchem země. Odtud jsou diamanty vytlačovány na povrch vulkanickými horninami. Jen zhruba pětina vytěžených diamantů je natolik čirá, aby mohla být využita v klenotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám