Hlavní obsah

Akademici nesouhlasí s demonstrací na Albertově. Odsuzují „projevy malosti“

Právo, tin
Praha

Žádné projevy nesnášenlivosti na výročí 17. listopadu nechceme, shodl se rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima a děkani fakult UK, které sídlí na pražském Albertově. Právě tam se před šestadvaceti lety odehrála demonstrace, která spustila listopadovou revoluci. A dnes se akademičtí hodnostáři bojí, že by výročí mohli zneužít xenofobové a populisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rektor UK Tomáš Zima

Článek

„Odkaz studentských listopadů nás zavazuje též k pomoci těm, kteří se ocitnou v nouzi. Proto rozhodně odsuzujeme všechny projevy lidské malosti včetně násilí, rasismu či nesnášenlivosti,“ napsali ve společném prohlášení.

Na Albertově se totiž chystá 17. listopadu demonstrace proti uprchlíkům a na podporu prezidenta Miloše Zemana, kterou pořádá Blok proti islámu. A to i za přítomnosti hlavy státu. Miloš Zeman podle slov mluvčího Jiřího Ovčáčka nebude demonstrovat, ale nevylučuje, že k lidem promluví.

„Představa, že by výročí 17. listopadu a symbolická místa spojená se studentským hnutím mohla být zneužita lidmi, jimž jsou netolerance, nenávist a nesnášenlivost naopak vlastní, stejně jako lidmi, kteří mají pro vzdělání, lidskou slušnost a kultivovanost pouze slova pohrdání, nás naplňuje hlubokým smutkem,“ píší akademici. „Od všech takových projevů se proto co nejrozhodněji distancujeme, ať už by je vyjadřoval kdokoli,“ stojí v prohlášení.

To kromě Zimy podepsali děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo, děkan Přírodovědecké fakulty Bohuslav Gaš a děkan Matematicko-fyzikální fakulty Jan Kratochvíl.

Loňské výročí 17. listopadu se na Albertově zvrhlo v demonstraci proti prezidentovi Zemanovi, na nějž někteří protestující házeli vajíčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám